Kuvvetü'l-mantik ve mantiku'l-kuvve fi'l-Kur'ani'l-Kerim
The power of logic and the logic of power in the holy Quran
  1. Tez No: 456529
  2. Yazar: ABBAS ASAAD SAADİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MEHMET SOYSALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Logic, Power, Mind, Dialogue
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kur'an'a göre akıl ve mantığın gücü çok önemlidir. Nitekim bu konunun önemine binaen birçok surede ve Kur'an kıssasında zikredilmiştir. Bu konunun insan hayatı ile de sıkı bir ilişkisi vardır. Zira insanın dünya ve ahirette saadeti veya mutsuzluğu buna bağlıdır. Ancak Kur'an araştırmaları içinde bu konu daha önce yeterli ölçüde ele alınıp incelenmemiştir. Kur'an ayetlerini dikkatli bir şekilde incelediğimizde özellikle peygamber kıssalarında peygamberlerin mantık silahını ve akli delilleri davetlerinde kullandıklarını görmekteyiz. Çünkü onların getirdikleri vahiyler akla ve selim fıtrata tamamen uygundur. Dolayısıyla iman eden iman etmiş, inkar eden ise inadından dolayı inkar etmiştir. Peygamberleri tasdikin akıl ve mantık kullanılmadan sadece mucizeye bağlı kalması büyük bir hatadır. Fikir ve düşüncesini mantık gücünü zorlayarak yönlendiren yanlış yollara sapacaktır.
Özet (Çeviri)
The study of the subject, the power of logic and the logic of power has great significance in the perspective of the Holy Qur'an. The importance of this study in the Holy Qur'an is clear as it is frequently mentioned and referred to in Suras. They great attachment to reality of humans and their lives. These two different aspects are well-covered and examined, based on which human pleasures in this life and sufferings of the hereafter relies upon. Yet, such topics have not been given much attention if compared with other topics in the Holy Quran and Qur'anic studies. If you have a closer look at the verses of the Qur'an especially the stories of the prophets we find they have been armed with logic and the argument from which they ask and pray to God without resorting to oppression and force. This is due to the fact that what is supported by reason and common sense. This is to an extent to which these claims and arguments encouraged people to believe. In their arguments they used logic and miracles, as a result, without leading or using force or power, some did believe and others did not. But those who were against prophets, they used and use force in embodying belief in people. But this neither was everlasting nor it will last long and everything will turn back to how it was like.