Yenilenen ortaokul matematik dersi öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' views about renewed middle schools maths curriculum
  1. Tez No: 456563
  2. Yazar: SEMRA SARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretim Programı, Matematik Öğretmeni, Öğretmen Görüşleri, Maths, 5th and 6th Grades Maths Curriculum, Maths Teacher, Teacher's Views
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Araştırmanın amacı, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda kademeli olarak uygulanmaya başlanan Matematik Dersi (5. ve 6. sınıf) Öğretim Programı hakkında öğretmen görüşlerini belirlemek ve uygulamadaki aksaklıkları tespit ederek buna uygun çözüm önerileri sunmaktır. Öğretmen görüşleri kazanım, içerik, eğitim durumları ve değerlendirme alt boyutlarında ele alınmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma türlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 öğretim yılında Kırşehir, Çankırı ve Bursa illerindeki ortaokullarda görev yapan 78 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Programın boyutlarına ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek için veriler yüzde ve frekans istatistiksel tekniklerden faydalanılarak tablolaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, matematik öğretmenleri genel olarak programı olumlu bulduklarını, fakat programın uygulanmasında birtakım sorunlar olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler programın öğelerinden, kazanımlara olumlu bakarken, içeriği kısmen yeterli bulmuşlar, özellikle etkinliklerin uygulanması ve değerlendirme ile ilgili bazı güçlüklerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler, özellikle kazanımların azaltılıp, basitleştirilmesini ve ders saatlerinin artırılmasını olumlu bulmuşlardır. İçerik anlaşılır ve sade bulunmuş, ders kitapları yetersiz görülmüştür. Çalışma kitapları ve kılavuz kitapların olmamasının sıkıntılar yarattığı ve yeniden hazırlanması gerektiği belirtilmiştir. Katılımcılar etkinlikleri yararlı bulduklarını fakat uygulayamadıklarını ifade etmişlerdir, ayrıca etkinlik sayılarını fazla bulmuşlardır. Öğretmenler, okullarda programın uygulanması için gerekli kaynak ve materyallerin yetersiz, sınıf mevcutlarının fazla olduğunu söylemişlerdir. Değerlendirme ile ilgili fazla bir değişiklik olmadığı, çoğunlukla geleneksel ölçme değerlendirme yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı, çağdaş değerlendirme yöntemlerinin kısmen uygulanabildiği söylenebilir. Uygulanan program ile değerlendirme sisteminin farklı olmasından dolayı programın uygulanması ile ilgili sorunlar olduğu ifade edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to identify teachers' views about Maths curriculum of the 5th and 6th grades which has been applied progressively at schools related to Ministry of National Education since 2013-2014 Academic Year and to propose solutions finding out difficulties in practice. Teachers' views are discussed in such aspects as learning outcomes, content, educational status and evaluation. In this research, the case study method of qualitative research types is used. The study samples consist of 78 Math Teachers working at Middle Schools in Kırşehir, Çankırı and Bursa during 2015-2016 Academic Year. The interview form which is prepared by the researcher has beed used as data collection tool. Descriptive analysis method is used to analyze the research data. To identify the teachers' views related to the aspects of the programme, data is tabulated making use of percentage and frequency statistical technique. According to the results of the research, maths teachers generally approve the Math curriculum but they state that they have problem in practice. Among the programme items, while learning outcomes are approved, content is partially found adequate. However, they have difficulty especially in practice of activities and evaluation phase. They state that the number of learning outcomes must be decreased and simplified. In addition to this, the number of course must be increased. While content has been found clear and simple, coursebooks are inadequate. Non-existence of workbooks and guidebooks causes trouble and they are supposed to reprepare. They say that activities are useful but they can't practice these activities. To the teachers, the number of activities exceed. There aren't enough source materials for the practice of the programme in schools and the class size is large. It is said that the method of the assesment and evaluation doesn't differ, mostly classic methods are used and modern methods are partially used. Because of the difference between the adopted programme and evaluation system, there are problems in the practice of the programme. Following the searches, according to the results obtained, suggestions are given.