Alman yayılmacılığı ve jeopolitiği
German expansionism and geopolitics
  1. Tez No: 456587
  2. Yazar: ARİF YAYILKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Jeopolitik, Jeostrateji, Strateji, Millî Güç, Siyasî Coğrafya, Alman Yayılmacılığı, Alman Jeopolitiği, Hitler, II. Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm, Geopolitics, Geostrategy, Strategy, National Power, Political Geography, German Expansionism, German Geoplitics, Hitler, II World War, National Socialism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
XX. yüzyılın başları, savaş makinelerinin insan katliamını seriye bağladığı, milyonlarca insanın cephede ve bir o kadar sivilin de evinde bombalanarak imha edildiği, Alman kamplarında beş milyondan fazla sivilin katliama uğradığı, Rusya'da 6 milyondan fazla insanın devrimden öldüğü, kelimelerin hatta rakamların bile ifade edemeyeceği kadar büyük yıkımlara sahne olmuş savaşlarla hatırlanır. Birincisinde 20 milyon, İkincisinde 50 milyondan fazla insanın ölmesine sebep olan bu Dünya Savaşlarının nedenleri nelerdi acaba? Almanya sık sık Paris'i işgal etmeyi alışkanlık haline getirip, tutku mu edinmişti? Yoksa temel konuları dünya hâkimiyetine dayalı olan bir bilim ve bu bilime ilişkin teorilerin etkisi var mıydı acaba? Günümüze gelindiğinde ise dünyanın çeşitli coğrafyalarında süren iç savaş ve terör olaylarının gerçek sebeplerinin arkasında hangi dinamikler bulunuyor? Jeopolitik nasıl doğdu, hedefleri nedir? Ülkeleri, liderleri ve dünya politikalarını nasıl etkiler? Alman yayılmacılığı ile jeopolitik kuram arasında nasıl bir bağlantı vardır? Bu sorular ve bu sorulara verilen olası yanıtlar çerçevesinde bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde jeopolitik kuramın tarihçesi, teorisyenleri ve ilgili teorisyenlerin temel düşünceleri, ikinci bölümde ise Alman Yayılmacılığı ve sebep olduğu savaşlar üzerinden jeopolitik uygulamaları üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda bu çalışmada Alman jeopolitik aygıtı ile Alman Yayılmacılığı vurgulanmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The beginning of 20th century is remembered by wars which caused major destructions which words even numbers can't describe such as war machines killing people serially, millîons of people dying on the fronts and same number of civlians killed by bombs in their homes, more than five millîon civilians murdered in German camps, more than 6 millîon people killed in the revolution in Russia. What are the reasons for the World Wars that caused the death of 20 millîon people during the first one and 50 millîon people during the second one? Had Germany made it a habit to occupy Paris and turned it into a desire/passion? Or did the science and theories of this science which had its basic issues based on world domination an effect? And today what are the real dynamics of ongoing civil wars and terror incidents through out the world ? How was geopolitics born and what is its goals? How does it effect countries, leaders and world politics? How does German expansionism and geopolitic theories connect? This work comprises of two main chapters within the framework of these questşons and the possible answers; the first chapter focus on the history of geopolitic theory, theoricians and their fundemental ideas, the second chapter is about German expansionism and geopolitical practices through the wars this expansionism caused. In this context this work emphasises German geopolitic tools and German expansionism.