Kültürel genetik ve sanatsal pratikler ilişkisinde kültürel üretim süreçleri
Cultural production processes in the relation of cultural genetics and artistic practices'
- Tez No: 456601
 - Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Genetik, Kültürel Üretim, Tüketim Kültürü, Kültürel yeniden-üretim, Kültür endüstrisi, Sanat, Konformizm, Estetik, Culture, Cultural Genetic, Cultural Production, Consumption Culture, Cultural Re-production, Cultural Industry, Art, Conformism, Aesthetics
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Üretim ve Tüketim olgusu üzerine gerçeklik ve geçerlilik kazanmış kültürel üretim süreçleri, halihazırdaki kültürel varlığın geçmişine ait geleneksel formasyon ile geleceğe ait aktarılabilir ve muhafaza edilebilir değerlerinin tartışılabilir olduğu“şimdi”de hangi enstrüman ve donanımlarıyla değerlendirilebilir sorusu gündemdedir. Kültür ve sanatın müşterek güçlerinin halen etkili olup olmadıkları ile icat edilen yeni kültürel kapsamların kültürel yeniye tesir oluşturabilecek kalıtsal genetik olgusu içinde tartışılabilir istikametlerinin araştırılması gerekmektedir. Kültürel üretimin pratik karşılıklarının önemli adresi olarak sanat, postmodern dönem içindeki kaotik ve estetik bunalıma dönük mücadelede yeni kültürel gerekçelere ne kadar ve nasıl itibar ve itaat göstereceğini tartışmaktadır. Kültürel üretimin toplumsal ve estetiksel bağlamlarının yerini alan ekonomik ve ideolojik çağdaş motivasyonlar içinde kültür üreticilerinin konumu ve yetileri ile orantılı bakış açısı ve zihniyet örüntüleri bir başka problem olarak işlenebilmektedir. Bu maksatla“Kültürel Genetik ve Sanatsal Pratikler İlişkisinde Kültürel Üretim Süreçleri”başlıklı bu çalışma, tasnif ve taksim olarak bir sistematik kurgu sergilemektedir. Söz konusu sistematik yapı, kültürün konumsal, çözümsel ve karmaşık kavramsallığına temas ile başlamaktadır. Ardından sanat ile ilintili toplumsal süreçlerin kültürel genetiğe tesirleri incelenmektedir. Devamında ise sanat ve kültür arasındaki organik bağın kültürel üretim sistemleri açısından incelenmesi söz konusu olmaktadır. Mevcut kültür ve sanat literatüründe etkin ve karakteristik bir bağlam ile yerleşik kılınmasına olanak tanıyacak veriler ışığında kültürel genetik, çağdaş bireyi kitlesel tasarruflar ve kültürel dinamikler karşısında bilinçli reaksiyon geliştirme ve değerlendirme potansiyeli ile ele elmanın önemine inanacaktır. Sanat ve insanın yeni temas noktalarından biri olarak kültürel üretim, koruma, savunma ve geliştirme stratejilerini de kapsamına taşımak durumunda olacaktır.
Özet (Çeviri)
Cultural production processes gained validity and authenticity on the case of production and consumption, that the values that belong to the future and that can be transferred and preserved with traditional patterns that belong to the current cultural properties are negotiable and that the question of which intsruments and equipment of 'now' can be considered are on the agenda. It is necessary that that whether the joint forces of culture and art are still effective or not and that in hereditary genetic phenomenon which is the newly invented cultural coverings can create influence to cultural new, the directions which can be discussed must be searched. The art that is the address of the provision of cultural production as a practical art, in the struggle against chaotic and aesthetic crisis in the postmodern period, discusses how and how much prestige and obedience can show to the new cultural reasons. In the ideological contemporary and economic motivations that take the palace of social and aesthetic context of cultural production, the point of view and mentality patterns that commensurate with the situation and competence of the cultural producers can be processed as an another problem. For this purpose, this study which is titled 'Cultural Production Processes in the Relation of Cultural Genetics and Artistic Practices'shows a systematic fiction as classification and division. The systematic construction that is mentioned before, begins with contact with the positional, analytical and complex conceptionalism of culture. Then, the cultural influnce of social processes with art on the cultural genetics are examined. Afterwards, the study of the organic link between the art and culture in terms of cultural production systems comes into questions. In the light of the data that is active in the present culture and art literature and allows to establish with a characteristc context, cultural genetics will believe the importance that modern people will be handled with the potential of evaluation and conscious reaction development against massive savings and cultural dynamics. Cultural production, as one of the new contact points of art and human will also have to include protection, defence and development strategies.