Çağdaş sanat yöneylemlerinde yeni kültürel ekolojiler
New cultural ecologies in contemporary art direction actions
  1. Tez No: 555414
  2. Yazar: SEDAT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. METİN EKER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanatta Çağdaşlık, Çağdaş Sanat, Kültür, Kültürel Üretim, Kültürel Tüketim, Kültür Endüstrisi, Ekoloji, Yeni Kültürel Ekolojiler, Konformizm, Estetik, Art, Modernity in art, Contemporary Culture, Cultural production, Cultural consumption, Industry of Culture, Ecology, New cultural ecological, Conformism, Aesthetics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kültür sosyolojisi, benzerliklerin ve farklılıkların birlikte dinamik kıldığı yerel, ulusal ve küresel yaklaşımları belli işlem sahalarında yeniden yorumlamak amacındadır. Sanat, bu işlem sahalarının başında gelmektedir. Sanatın hem kültürel antropoloji, hem kültürel psikoloji hem de kültürel ekoloji ile doğal işbirliği söz konusudur. Bugün yeni kültürel ekolojilerden bahsedebiliyoruz. Medya, teknoloji, internet, kent yaşamları, kamusal eylem alanları, popüler kültür yönelimleri ve nihayetinde kitle kültürü hakimiyeti, yeni kültürel ekolojiler için birkaç örnektir. Kültürün çoklu nitelikleri kadar çoklu kültür teşkilleri ile temas halinde olduğumuzda sanat, özellikle kültürün sol tarafına yerleştirilen kavramlar tarafından tesir altına alınabilmektedir.“Çağdaş Sanat Yöneylemlerinde Yeni Kültürel ekolojiler”isimli bu çalışma, kültürel genetik ve sanatsal pratikler ilişkisinde kültürel üretim süreçleri, normatif inanç, tutum, davranış ve tasavvurların kalıtsal ve geleneksel konformizmi ile çağdaş dünyanın günlük yaşama monte ettiği gereksemelere göre kültürel standart ve sistem yaratımını karşılaştırarak, kültürel genetiğin kavramsal ve toplumsal bağlamını yeniden ele almak amacını sergilemektedir. Yeni kültürel üretim süreçleri, sanatsal üretimlerin kültürel üretimler ile kapsam ilişkisine potansiyeller ve ideolojilerin epistemolojik gerektirmesi olarak bir dönüşüm yaşamaktadır. Dolayısıyla kültürel genetiğin geleneksel, beşeri, sosyal, inançsal ve eğitsel anlamı ile yeni kapsamları arasındaki farkı betimleme olasılığı ilgi alanımızı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural sociology aims to reinterpret the local, national and global approaches that are dynamic with similarities and differences in certain operation fields. Art is a topic that has a natural co-operation with both cultural anthropology, cultural psychology and also cultural ecology. Today, we can talk about new cultural ecologies. Media, technology, internet, city lifestyles, public act areas, popular culture orientations and ultimately mass culture dominance are just a few examples for new cultural ecologies. When we are in contact with multicultural properties as well as multi-cultural formations, art can be under the influence of concepts, especially placed on the left side of the culture. In another saying, art is under the influence of culture rather than creating cultural influence. This study, titled“New Cultural Ecologies in Contemporary Art Directions Actions”, aims to deal with, in relation to cultural genetics and artistic practices, the conceptual and social context of cultural genetics by comparing cultural production processes, normative beliefs, attitudes, behaviors and connotations cultural standard and system creation according to the heritage and traditional conformism and the needs that the modern world install to the daily life. Because new cultural production processes are shaped according to the relationship of cultural productions with artistic productions. Here, cultural genetics is experiencing a transformation as an epistemological necessity of cultural new patterns, potentials and ideologies. Therefore, the possibility of describing the difference between traditional, human, social, religious and educational meaning and new scopes of cultural genetics has generated our interest.