Denetimli serbestlik sisteminden yararlanmış gençlerin sosyo-ekonomik durumlarının sosyolojik incelenmesi(Karaman il merkez örneği)
A sociologic-economic study of youngsters who are benefited from probation system: A case study of Karaman city'
  1. Tez No: 456663
  2. Yazar: MEHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ZEKİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Suç, Genç, Genç Suçluluğu, Sosyo-Ekonomik Faktörler, Rehberlik Faaliyetleri, Probation System, Crime, Youth, Youth Delinquency, Guidance Activity, Socio-Economic Factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma iki amaca hizmet etmek üzere hazırlanmıştır. İlk amacımız, Karaman il merkezinde sosyo-ekonomik faktörlerin gençlerin suça yönelimi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. İkinci amacımız; 2005 yılında Türk ceza infaz sistemine eklenen DSS'yi tanıtarak Karaman Denetimli Serbestlik Merkezinde uygulanan rehberlik hizmetlerinin suçun olumsuzluğu konusunda bilgilendirmeyi sağlayıp sağlamadığını ve tekrar suç işleme üzerinde engelleyici bir etkisini incelemektir. Çalışmamızda ilk bölümde genç ve gençlik kavramlarını ele aldık. Sonrasında, suç ve genç suçluluğu ile genç suçluluğuna etki eden faktörleri ortaya koyduk. İkinci bölümde denetimli serbestlik sistemini tanıttık. Böylece çalışmamızın uygulama kısmı için gerekli kuramsal çerçeveyi çizdik. Sonrasında araştırmamızdaki amaçlar açısından gerekli anket formunu 163 kişi üzerinde uyguladık. Anketlerden elde edilen verileri bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirdik. Araştırmaya katılanların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden yararlandık. Anket sonuçlarına bakarak genci suça yönelten sosyo-ekonomik nedenleri açıkladık. Bunun yanında rehberlik faaliyetlerinin suçun olumsuzluğu hakkında ve suça tekrar dönmeyi üzerinde etkinliğini tespit etmeye çalıştık. Çalışmamızın sonuç bölümünde, anket üzerinden elde edilen bilgiler üzerinden sosyo-ekonomik faktörlere değinilmekte, genç suçluluğunu azaltma ve denetimli serbestlik sisteminin işleyişini daha iyi hale getirmeye yönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
“A Sociologic-Economic Study of Youngsters who are benefited from Probation System: A Case study of Karaman City”This study is prepared for two purposes. The first purpose is to find out what socio-economic reasons behind the youngster crime. The second purpose is to make widely known Probation System in Turkey, Probation Guidance Activity Services in Karaman how affect the criminal to commit crime again. Is the Guidance Activity useful or not? We try to find it out in this research. This research is been divided three parts. In first part, we informed about youth and youthfullness. We also put the reasons behind crime and youth delinquency. In second part, Probation System is introduced. Thus, the very purpose for the research is prepared. In the first part we examined youth and youthfullness. In the second part we explained crime, youth crime and what are the causes of youth crime. Afterwards probation system is introduced. Thus we put the essence for the purpose of ours. In the last part what we found out about socio-economic factors for youth crime from the survey. For the very purpose of the study we had a survey on 163 objects. We analyzed the data of the survey on the 21.0 SPSS. We used frequency and percentage tables to find out descriptive information about the subjects. We explained socio-economic causes behind the young crime from the survey. On the other hand how much the Guidance Activity of Probation System in Karaman is influential on the negativeness of crime and the thought about stopping committing crime. In the conclusion part the socio-economic factors is summarized from the survey. Some suggestions are offered to reduce youth crime and about how probation system can work much better.