Labor movements and rentier states: The political economy of class-consciousness
İşçi hareketleri ve rantiye devletler: Sınıf bilincinin politik ekonomisi
  1. Tez No: 456670
  2. Yazar: YİĞİT ENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNAN RÜMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Rantiye devlet, işçiler, petrol, protesto kültürü, toplumsal hareketler, isyanlar, Rentier state, workers, oil, protest culture, social movements, uprisings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tez, rantiye devletlerde toplumsal hareketlerin neden sınırlandığı ve bu hareketlerin haksız uygulamalara karşı hak arama mücadelelerinin neden sınırlı bir kapasite içinde olduğunun altında yatan nedeni anlamaya çalışmaktadır. Bu amaca ulaşmak için Suudi Arabistan vaka incelemesi olarak seçildi, çünkü Krallık, açıkça rantiye devlet anlamında ders kitabı örneği olarak karşımıza çıkıyor ve günümüzde ekonomik bir değişim yaşıyor. Bunu yaparken, tez, Suudi Arabistan'ın politik ekonomisini ve ülkedeki petrol üretim sektörü ile petrol işçileri arasındaki ilişkiyi tasvir edecek. Akabinde, kontrollü bir deney olması bakımından büyük bir toplumsal dönüşüm gerçekleştiren ve rantiye devlet statüsünde olmayan ülke seçilmiştir. Bu bağlamda, tez, örgütlü işçi hareketinin rantiye devletlerde yoksun olan temel faktör olup olmadığını değerlendirebilir. Bu nedenle, büyük bir siyasi dönüşüme tanık olan Mısır ve Tunus şu ana argümanı sınamak için seçildi: Bir ülkenin protesto ve sosyal hareket kültürünü içselleştirebilmesi için organize işçi hareketlerine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu tez şu sonuca ulaştı: İşçi/emek hareketleri, toplumsal ve siyasal dönüşümler doğurabilecek protesto kültürünü oluşturmak için etkilidir. Sendikalaşmanın önünde engellerin bulunduğu rantiye devletlerde, yoğun işçi sınıfının ve örgütlü işçi hareketlerinin olmaması nedeniyle, toplumsal hareketler cılız ve daha az etkilidir.
Özet (Çeviri)
The thesis attempts to understand the underlying reason why in rentier states social movements are constrained and have limited capacity or will to rise against unfair governance. In order to achieve this goal Saudi Arabia was chosen as case study because the Kingdom enjoys being clearly a textbook example of a rentier state and nowadays experiences an economic transition. In doing so, the thesis will depict the political economy of Saudi Arabia and the relationship between oil business and oil workers in the country. Then, to have a controlled experiment a country which passed through a major transition and which is not a rentier state has been chosen. In this regard, the thesis could assess whether organized labor movement is the key factor that lacks in rentier states or not. Therefore, Egypt and Tunisia that witnessed a major political transformation were chosen as a decoy to test the main argument: In order for a country to experience protest and social movement culture, it needs organized and intensified labor movements. Therefore, this thesis reached the following conclusion: Labor/worker movements are effective to create the culture of protest, which could give birth to social and political transformations. In rentier states with boundaries for trade unions, due to lack of dense working class and lack of organized labor movements, social movements are dim and less effective.