Toplanma özgürlüğü hakkının korunması
Protection of right to freedom of assembly
- Tez No: 456671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULAŞ KARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, Toplanma Özgürlüğü, Müdahale, Sınırlama, Yükümlülükler, Meeting and Demonstration, Freedom of Assembly, Interference, Restriction, Obligations
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmanın konusunu demokratik toplumun vazgeçilmez unsuru olan toplanma özgürlüğü oluşturmaktadır. İfade özgürlüğü ile yakın ilişkisi olan bu özgürlüğün kamuoyu ve farkındalık yaratmadaki gücü tartışılmazdır. Çalışmada öncelikle toplanma özgürlüğünün kapsamı ile düzenlenmesi ve ardından özgürlüğe yönelik müdahaleler Türkiye ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Müdahaleler yasama, yürütme ve yargı organlarınca devlet kaynaklı ve üçüncü kişiler kaynaklı olarak tasnif edilmiştir. Türkiye'deki mevcut durum ise çalışmanın son bölümünde açıklanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The freedom of assembly which is the essential element of a democratic society is the main subject of this study. The effect for raising awareness and molding public opinion of this freedom, which is closely related to freedom of expression, is indisputable. In this study, the scope and the regulation of the freedom of assembly and the interferences to the freedom have been examined comparatively in terms of jurisprudunce of European Court of Human Rights and Turkey. The interferences classified as state-based interferences, which include the organs of legislative, executive, and judicial, and third parties-based interferences. In the final chapter, current situation regarding freedom of assembly of Turkey has been evaluated.