Örgütsel sessizlik, sessizliğin nedenleri ve sonuçları: Bir devlet hastanesi çalışanları üzerinde araştırma
Organizational silence, reasons and sequences of silence: A research on state hospital staff
- Tez No: 456828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR UĞURLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Sessizlik, Hastanelerde Örgütsel Sessizlik, Sağlık ÇalıĢanlarında Örgütsel Sessizlik, Organizational Silence, Silence, Organizational Silence on Hospitals, Organizational Silence on health workers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının sessiz kaldığı konuların neler olduğunu, sessizleşme nedenlerini ve sessizleşmenin sağlık çalışanları açısından algılanan sonuçlarını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Ankara'da faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde görevli 884 sağlık çalışanı, örneklemini ise 276 sağlık çalışanı (doktor, hemşire, diğer sağlık personeli ve idari personel) oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarının önemli bir kısmının (%62) yöneticilerine karşı sessiz kaldıkları, %34,1'inin sorunlarını sadece belli kişilere, %14,1'inin ise sadece belli konularda ifade ettikleri saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının en fazla yönetsel ve örgütsel sebeplerden ötürü (3,10±0,92), yönetim sorunları (2,65±0,96) ve çalışanların performansı (2,64±0,88) konularında sessiz kaldıkları bulunmuştur. Sağlık çalışanları, sessizliğin performans ve sinerjiyi engelleyen sonuçlar (3,60±0,77) doğuracağı fikrine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarının sessiz kaldıkları konular alt boyutlarından ‟iyileştirme çabaları‟ alt boyutu cinsiyete ve medeni duruma göre, ‟etik konular‟ alt boyutu eğitim ve unvana göre, ‟çalışma olanakları ve sorumluluklar‟ alt boyutu ise görev niteliğine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir. Sağlık çalışanlarının sessiz kalma nedenleri alt boyutlarından ‟deneyim eksikliği‟ alt boyutu cinsiyet, eğitim ve unvana göre, ‟iş ile ilgili korkular ve yalıtım korkusu‟ alt boyutu ise yalnızca unvana göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir. Son olarak; sessizliğin algılanan sonuçları alt boyutlarından ‟performans ve sinerjiyi engelleyen sonuçlar‟ alt boyutunun medeni durum ve unvana göre, ‟işgöreni mutsuz kılan sonuçlar‟ alt boyutunun unvana göre ve ‟iyileşmeyi ve gelişmeyi kısıtlayan sonuçlar‟ alt boyutunun ise medeni durum, toplam çalışma süresi ve görev niteliğine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine, on which issues healthcare staff keep their silence, the reasons of this silence and the perceived consequences of it from the point of healthcare staff. The 884 staff of a state hospital, located in Ankara, including doctors, nurses, administrative personnel and so on, constitutes the scope of this research. The sample of the research is composed of 276 health workers. Following this research, it is determined that a great majority (62%) of healthcare staff are keeping their silence against administrators, whereas 34,1% of them expressing their problems to particular people and only 14,1% of those are talking solely about specific issues. It is also contrived that, healthcare staff stay mostly silent about administrative and organizational problems (3,10±0,92), management problems (2,65±0,96) and staff performance (2,64±0,88). Healthcare staff are of the opinion that, keeping silence will lead to negative results that may affect performance and synergy (3,60±0,77) as well. In consequence of this research, the sub-dimensions of which healthcare staff keep their silence;“improvement efforts”sub-dimensiondiffers according to gender and marital status,“ethic issues”sub-dimension differs as to training and title and“working opportunities and responsibilities”sub-dimension differs by task qualification statistically in a meaningful way. Besides,“lack of experience”sub-dimension becomes distinct by gender, training and title, whereas“ job-related fear and isolation fear”sub-dimension differs solely according to title statistically. Finally, the sub-dimension of“the results affecting performance and synergy”, which belongs to perceived results of silence differs according to marital status and title,“results causing staff unhappiness”differs as to title, whereas the sub-dimension of“the results restricting improvement and development”differs as to marital status, full operating time and job qualification.