Geleneğin yeniden keşfi bağlamında halk hekimliği (Ankara kent örneği)
Sample of folk medicine in the context of the tradition in the city of Ankara
- Tez No: 456829
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk Tıbbı, Geleneksel Tıp, Modern Tıp, Lokman Hekim, Ocak, Folk Medicine, Traditional Medicine, Modern Medicine, Physician
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma da Ankara İli içerisinde kentte yaşayan insanlar arasında, halk hekimliğinin arka plana atılmasından sonra, 2006-2016 yılları içerisinde yaşamış olduğu değişim ve dönüşüm iç ve dış dinamikler ile anlatılmıştır. Bu değişim ve dönüşüm sırasında kentte yaşayan insanların halk hekimliğine bakış açıları, onu kullanış şeklileri alan çalışması yapılarak gözlemlenmiştir. Kaynak kişi görüşmeleri doğrultusunda, geleneğin kentte yeniden keşfine neden olan siyasi, ekonomik ve kültürel unsurlar birlikte ele alınmıştır. Bu noktada insanları, modern tıbbı kullanmaya iten nedenler ile bunun sonucunda halk hekimliğinin çaresizlikle birlikte ele alınması ve köylerde doğal bir eylem olan geleneksel hekimliğin, Ankara kent örneği üzerinden yeniden üretimi ve yeniden keşfi bu çalışmada anlatılmıştır. Ayrıca geleneksel hekimliğin aktarlar ve ocaklar üzerinden kültürel-ekonomik bir alana dönüşümü ile medyanın modern tıp ve halk tıbbı üzerindeki etkisi de anlatılan konular arasında yer alır.
Özet (Çeviri)
In this study, the change and transformation between the people living in the city of Ankara in the years 2006-2016 after the folk medicine was laid in the background were explained by internal and external dynamics. During this change and transformation, the perspectives of the people living in the city of the folk medicine have been observed by conducting studies on the ways of using them. The political, economic and cultural elements that led to the rediscovery of the city in the tradition were handled through the interviews. At this point, the reasons for pushing people to use modern medicine and consequently the treatment of the folk medicine with desperation and the traditional medicine which is a natural action in the villages, reproduction and rediscovery of the city sample of Ankara are explained in this study. In addition, the transfer of the traditional medicine and transformation into a cultural-economic area, and the influence of the media on modern medicine and folk medicine are also mentioned.