Bitki aktivatörlerinin Lavandula angustifolia Mill. bitkisinin toplam protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi üzerine etkileri
The effect of plant activators on total protein amount and peroxidase activity in Lavandula angustifolia Mill. plant
  1. Tez No: 457104
  2. Yazar: MELTEM ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lavandula angustifolia, toplam protein, peroksidaz, Humiking, Racine, Lavandula angustifolia, total protein, peroxidase, Humiking, Racine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
: Lamiaceae familyasına ait olan Lavandula angustifolia Mill. ekonomik ve tıbbi değeri yüksek olan bir türdür. Araştırmamızda, in vivo koşullar altında yetiştirilen L. angustifolia bitkisine ait 20 haftalık bitkiler kullanılmıştır. Sentetik bitki aktivatörü Racine önerilen (2 mL/L) ve önerilenin iki katı (4 mL/L), organik bitki aktivatörü Humiking ise önerilen (0,03mg/mL) ve önerilenin iki katı (0,06mg/mL) olacak şeklinde solüsyon halinde hazırlanmıştır. L. angustifolia bitkileri hazırlanan solüsyonların eşit miktarları ile sulandıktan 48 ve 96 saat sonra bitkilere ait yapraklar toplanarak özüt hazırlanmıştır. Elde edilen yaprak özütlerinde toplam protein miktarı ve peroksidaz (POX) aktivitesi spektrofotometrik yöntem ile belirlenmiştir. Tüm denemeler 3 tekrarlı olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. L. angustifolia bitkisinin toplam protein miktarı kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında; her iki bitki aktivatörünün farklı konsantrasyon ve sürelerde toplam protein miktarını farklı düzeylerde arttırdığı belirlenmiştir. Toplam protein miktarındaki en fazla artışın önerilenin iki katı (0,06 mg/mL) Humiking uygulamasından 48 ve 96 saat sonra sırası ile %64,90 ve %88,03 olduğu saptanmıştır. Bitki aktivatörlerinin L. angustifolia bitkisinin POX aktivitesinde meydana getirdiği değişimler kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında ise enzim aktivitesinde en fazla artışın önerilen (2 mL/L) ve önerilenin iki katı (4 mL/L) Racine uygulamasından 48 ve 96 saat sonra sırası ile %54,25 ve %60,98 olduğu belirlenmiştir. Araştırmamızda elde edilen sonuçlara göre sentetik bitki aktivatörü olan Racine'in hem önerilen dozunda hem de önerilenin iki katı dozunda L. angustifolia bitkisi üzerinde savunma sistemini zamana da bağlı olarak uyarabildiği belirlenmiştir. Organik bitki aktivatörü Humiking'de POX aktivitesinde 48 ve 96 saat sonunda artış meydana getirmiştir. Ancak bu artış Racine'de olduğu kadar değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Lavandula angustifolia Mill., species has an important medicinal and economic plant which is belonging to Lamiaceae family. In our research, L.angustifolia plantlets have been growth under in vivo conditions for 20 weeks and used as a plant material. Synthetic plant activator Racine were prepeared as recommended (2 mL/L) and two fold (4 mL/L). Organic plant activator Humiking were prepared (0,03mg/mL) and two fold (0,06mg/mL) solutions. Plants have been irrigated with the same volumes of prepared plant activators solutions. After 48 and 96 hours exposure times leaf of the L.angustifolia plantlets were harvested for prepear the leaf extracts. Amount of total protein and POX activities have been determined by spectrophotometrically. All of the experiments have been realized triplicate. When the changes of total protein amount in L. angustifolia compared with control group, both of the plant activators have been increased the total protein amount in different levels with different concenrations and periods. The highest level of increasing in total protein amount 48 and 96 hours after the two fold of recommended dose (0,06 mg/mL) Humiking application were found respectively as 64,90% and 88,03%. When the changes made by the activators in POX activity, the highest increasing in enzyme activity have been found 48 and 96 hours after the recommended and two fold doses of Racine applications respectively as 54,25% and 60,98%. Our research results have been showed that synthetic plant activator Racine stimulated plant defence systems in both applications with different levels depending on time in L. angustifolia plant. Beside that organic plant activator Humiking has been increased plant defence 48 and 96 hours after applications but this stimulation levels not like Racine.