Fibromiyalji sendromunda kemik mineral yoğunluğu değerlerinin ağrı, depresyon ve yaşam kalitesi üzerine
The effects of bone mineral density values on pain, depression and quality of life in fibromyalgia syndrome
- Tez No: 457357
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHUŞEN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Family Medicine, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Kemik Mineral Yoğunluğu, Ağrı, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Fibromyalgia Syndrome, Bone Mineral Density, Pain, Depression, Quality of Life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızda fibromiyalji tanısı olan ve olmayan premenapozal kadın hastaların kemik mineral dansitesinin ağrı, depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması ile fibromiyalji sendromunda (FMS) yaşam kalitesine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Vaka-kontrol tipindeki bu çalışmaya Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniklerinde American Collage of Rheumatology (ACR) 1990 kriterlerine göre FMS tanısı almış 100 premenapozal kadın ve Aile Hekimliği Polikliniğine herhangi bir sebeple başvurmuş FMS tanısı almamış, şikâyeti olmayan 100 premenapozal kadın alınmıştır. Hastalarla ile ilgili verilerin toplanmasında araştırmacıların literatür doğrultusunda geliştirdikleri sosyodemografik özellikleri belirleyen bir anket formu, Vizüel Analog Skalası (VAS), Fibromiyalji Etki Anketi (FEA), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Yüz (100) FMS'li hasta ve 100 sağlıklı kadının kemik mineral yoğunluğu değerleri, DXA yöntemi ile ölçülmüştür. Frekanslar, ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler, Odds ratioları hesaplandı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05). Fibromiyaljisi olan hastaların KMY ölçümleri ile HAD-A ve HAD-D puanları karşılaştırıldığında, anksiyetesi ve depresyonu olan hastaların L1-L4 bölgesinde hem g/cm2, hem T skoru, hem de Z skoru anksiyetesi ve depresyonu olmayanlara göre sırasıyla daha düşük bulundu (p=0,011) (p=0,040). Sonuç: Premenapozal dönemdeki kadınların FMS olma durumu KMY değerlerini değiştirmemektedir. Ancak FMS olan hastaların ağrı düzeyi, yaşam kaliteleri, anksiyete ve depresyon durumları KMY değerlerini etkilemektedir. Fibromiyalji sendromu ve buna eşlik eden komorbid durumların varlığı hem sağlık sistemine, hem de ülke ekonomisine maddi yönden ağır yükler getirmektedir. Fibromiyalji osteoporoz için bir risk faktörüdür. Bu nedenle hastalar osteoporoz açısından erken dönemde değerlendirilmeli, beslenme takviyesi (kalsiyum, vitamin D vb.), uygun egzersiz programları ve gerekli medikal tedavinin uygulanmasına önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study it is aimed to compare the effects of bone mineral density of premenopausal women with and without fibromyalgia on pain, depression and life quality; and to determine the factors that affect the quality of life in fibromyalgia syndrome (FMS). Material and Methods: 100 premenopausal women diagnosed as FMS according to ACR 1990 criteria at Konya Necmettin Erbakan University Physical Therapy and Rehabilitation Clinic; and 100 premenopausal women who applied to Family Practice Clinic for any reason and were not diagnosed as FMS and did not have any complaints were included in this case control study. A questionnaire form determining sociodemographic attributes and created by the researchers according to the literature, Visual Analog Scala (VAS), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) and Hospital Anxiety and Depression Scala (HADS) were used to collect data about patients. The surveys were completed by the researchers in face to face meetings. Bone mineral density values of hundred (100) patients with FMS and of 100 healthy women were measured with DXA method. Frequencies, average, standard deviation; average, minimum and maximum values, odds ratio were calculated. The results were evaluated at 95 % confidence interval and significance was evaluated at p0.05). When comparing BMD measurements to HAD-A and HAD-D scores of the patients with fibromyalgia; in the area of L1-L4 of the patients with anxiety and depression, g/cm2, T score and Z score were found respectively lower than those without anxiety and depression (p=0.011) (p=0.040). Conclusions: The fact that the women in premenopausal period have fibromyalgia does not change their BMD values. However, the pain level, life quality, anxiety and depression of the patients with FMS affect their BMD values. Fibromyalgia syndrome and the existence of comorbidity with it place a burden on healthcare system and national economy materially. Fibromyalgia is a risk factor for osteoporosis. For this reason, the patients must be evaluated for osteoporosis in the early period and dietary supplement (calcium, vitamin D etc.), proper exercise programs and applying necessary treatment must be placed importance.