Üsküdar Kadılığı 759 (1316-1317) numaralı şer'iyye sicili defteri
Religious register book of 759 (1316-1317) of Üsküdar Court
  1. Tez No: 457388
  2. Yazar: ELTAF ELİTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL ARGIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şeriyye, register, Uskudar, social, religious, cultural, economic, life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez, Üsküdar Şer'iyye Mahkemelerine ait h. 1316-1317 (m.1898-1899) tarihli 759 numaralı şer'iyye sicilini konu edinmektedir. İlâmlardan oluşan bu sicil esas alınarak, 1898-1899 yılları arasında Üsküdar'ın ekonomik, sosyal, dinî-kültürel hayatı incelenmeye çalışılmıştır. Tez iki bölümden oluşup birinci bölümde sicilde yer alan bilgilerden hareketle Üsküdar, o dönem içerisinde çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. İkinci bölümde ise 759 numaralı Üsküdar şer'iyye sicili'nin günümüz harfleriyle yazılmış metni yer almaktadır. Sonuç kısmında ise defterde yer alan bilgiler genel olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ekler kısmında, sicilde yer alan örnek sayfalar yer almaktadır. Son olarak tez, kaynakça ve özet kısmıyla sonlandırılmaktadır. Anahtar Kelime: Üsküdar, şeriyye, sicil, Üsküdar'da sosyal, dinî, kültürel, ekonomik hayat.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Üsküdar Şeriyye Courts' Şeriyye Registration numbered 759 dated between 1898 1899. Regarding this registration generated by placits; economic, social, religious and cultural life in Üsküdar between 1898 1899 was studied. The thesis has two parts. In first part, based on the information in the registration, certain aspects of life in Üsküdar was analyzed. The second part includes the text of Üsküdar Şeriyye Registration numbered 759 with modern Turkish alphabet. In the conclusion part, information in the book were generally evaluated. Moreover, the additions part contains certain pages from the registration reffered in the thesis. Finally, the thesis was finished with references and summary.