Hitit döneminde Anadolu'da Istar-Sauska Kültü
Istar-Sauska Cult in Hittite Anatolia
- Tez No: 457415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ MADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hititler, Hurri, Ištar, Šauška, Anadolu, din, kült 2016, sayfa 84, Hittites, Hurrians, Ištar, Šauška, Anatolia, religion, cult 2016, pages 84
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HİTİT DÖNEMİNDE ANADOLU‟DA IŠTAR-ŠAUŠKA KÜLTÜ Okan DEMİR Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fahri MADEN Mezopotamya kökenli Ištar kültü Anadoluya önce Asurlu tüccarlar tarafından getirilmiştir. Koloni Çağının Anadoluda aktif olduğu M.Ö. 1950-1725 arası yılllarda tanrıça Ištar‟a dair bilgiyi, Kültepe‟deki (Kaniš) çivi yazılı tabletlerden ve başta Kültepe olmak üzere dönemin önemli ticaret merkezlerinden çıkarılarılan ikonografik buluntulardan edinilmektedir. Bununla birlikte, Ištar kültünün Anadolunun yerli halkarı arasında yayılmayıp, Asurlu tüccarlar arasında sınırlı kaldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. II. binyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu ve Kuzey Suriye‟yi kapsayan bir coğrafyada İmparatorluk kuran Hititlerin oluşturdukları dinsel yapıda çevre halkların inanışlarından önemli ölçüde etkilenmişlerdir. Eski Hitit dönemine ait yazılı ve ikonografik buluntularda Ištar kültüne değil bilgilerin çok kısıtlı olmasından hareketle, bu dönemde Ištar kültünün Hitit panteonunda yer almadığı sonucuna ulaşılabilinir. İmparatorluk döneminde, Güney Anadolu, Kuzey Suriye ve Kuzey Irak‟ı kapsayan bölgede yaşayan Kafkas kökenli Hurrilerin Hitit egemenliği altına girmesi, Mezopotamya inanışlarından büyük ölçüde etkilenmiş olan bu halkın, Mezopotamya kültürünü Anadolu topraklarına taşıyıcısı konumuna getirmişlerdir. Hurri yorumuyla Ištar-Šauška kültünün İmparatorluk döneminde ve sonrasında Hitit panteonunda önemli bir yer işgal ettiği ikonografik nitelikteki buluntulardan ve siyasi ve dinsel metinlerden anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IŠTAR-ŠAUŠKA CULT IN HITTITE ANATOLIA Okan DEMİR Kastamonu University Institute for Social Science Department of History Supervisor: Asst. Prof. Fahri MADEN Ištar cult in Anatolia have begun with Assyrian Trade Colonies, mesopotamian origin, and had been brought by Assyrian merchants from Mesopotamia. Ištar cult in Anatolia during the period of Assyrian Trade Colonies, would be inquired with rich iconographic evidances excavaded from primarily Kültepe (Kaniš) and other trade centers and cuneiform tablets from Kültepe (Kaniš). It is understood from the light of these datas, however, Ištar cult had been limited within Assyrian merchants and the cult not spread among the navtive Anatolian peoples. Aftermath of the colonies period, Hittites, founded an empire including territories in Anatolia, Northern Syria and Iraq, had been highly affected beliefs of surrounding peoples. Written and iconographic evidences from Old Hittite period have pointed to obscurance of Ištar cult. Therefore, it can be say that Ištar could not be counted among the gods in the Old Hittite pantheon. During the Empire period following the subjection of Caucasian originated Hurrians, settled in Southern Anatolia, Northern Syria and Iraq, had been caused to stream of Mesopotamian culture through the channel of Hurrians into Hittite Anatolia. It is concluded from iconographic evidances and political and religious texts that Hurranized Ištar- Šauška cult had important place in the imperal pantheon and the beliefs of following periods in Anatolia.