Sürdürülebilir üretimi engelleyen faktörlerin bulanık KFY yöntemi ile analizi
Analysis of factors that affect sustainable production by using fuzzy QFD method
  1. Tez No: 457769
  2. Yazar: ARİF YİĞİT AKKOYUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir üretim önündeki engeller, KFY, bulanık mantık, Sustainability, barriers to sustainable production, QFD, fuzzy logic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
19. yüzyılda Avrupa'da yaşanan sanayi devrimi dünyamızda ve hayatlarımızda pek çok çarpıcı değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. 20. yüzyıla gelindiğinde ise sanayileşme neredeyse tüm Avrupa'ya, günümüzde ise tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Sanayileşme sonucunda şehir nüfusları katlanmış ve yaşam koşulları iyileşmiştir. Ancak tüm bu süreçte bir yan etki olarak bazı çevresel sorunlar meydana gelmiştir. Günümüzde ise bu yan etkilere karşı sürdürülebilirlik kavramı oluşmaya başlamış ve işletmeler bu yöndeki beklentileri karşılamaya çalışmaktadır. Yapılan bu çalışmada endüstriyel işletmelerden kaynaklanan çevresel sorunlara karşı önlemler ve temiz üretim gerçekleştirebilmek için çeşitli zorluklar belirlenmiş ve bunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Bu amaçla çalışmada Kalite Fonksiyonu Yayılımı (KFY) yöntemi kullanılmıştır. Kalite evinin girdilerini oluşturan tüketici beklentileri, işletmelerin sürdürülebilir üretim stratejilerinin önündeki engeller olarak düşünülmüş ve bu engellerin ortadan kaldırılması için çeşitli teknik gereksinimler önerilmiştir. Uygulamada kullanılan anket çalışmasıyla elde edilen verilerdeki belirsizlik ise bulanık mantık yardımıyla ortadan kaldırılmıştır. Yapılan uygulamada önerilen bulanık kalite evi yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmada sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir üretimin üç boyutu araştırılmış; KFY kavramı, kalite evi ve kulanım amaçları belirtilerek konular hakkında yapılan akademik çalışmalar incelenmiştir. Bulanık mantık kavramı ve bulanık küme teorisi ise temel olacak şekilde anlatılmıştır. Literatürde sürdürülebilir üretimin ve de KFY'nin ayrı ayrı konu alındığı pek çok çalışma olmasına rağmen sürdürülebilir üretimin önündeki engellere bulanık kalite evi yöntemiyle çözüm öneren bir çalışmanın bulunmayışı bu tez çalışmasının konusunu özgün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 19th century industrial revolution taking place in Europe has led to many dramatic changes in our world and in our lives. In the 20th century, the industrialization had spread almost all of Europe, and today it has spread all over the world. The urban population has increased because of industrialization and living conditions have improved. However, some environmental problems have occurred as side effects in this process. Today, the concept of sustainability begins to occur against those side effects and the companies are trying to meet expectations in this respect. In this study, preventions and solutions have been identified against several challenges in order to achieve cleaner production and environmental problems caused by industrial enterprises. For this purpose, Quality Function Deployment (QFD) method is used. Consumer expectations that inputs of house of quality have been considered as obstacles to sustainable production strategies on businesses and various technical requirements have been proposed to eliminate these barriers. The uncertainties in the data obtained by the survey that used in practice are eliminated by using fuzzy logic. Proposed fuzzy QFD method was used in practice. In this study, the concept of sustainability and the three dimensions of sustainable production were investigated; QFD concept, house of quality and using purposes were stated and academic studies on these issues was investigated. The concept of fuzzy logic and fuzzy set theory are explained basically. Although lots of studies on sustainable production as well as QFD method in the literature are available, there is no study that suggests solutions for barriers to sustainable production with fuzzy QFD method. Therefore, this makes the subject of this thesis unique.