Enerji yükü ve maliyeti düşük konut tasarımına yönelik bir yaklaşım: İzmir, Dikili örneği
An approach to low-energy and low-cost housing design: A case study in Izmir, Dikili
- Tez No: 457794
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ZORER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji Etkin, Pasif Tasarım, İzmir, Yenilenebilir Enerji, Düşük Enerjili Konut Projesi, Energy Efficiency, Passive Design, İzmir, Renewable Energy, Low Energy Housing Design
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünyadaki enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Var olan enerji ihtiyacının hala tükenebilir fosil kaynaklardan karşılanması nedeniyle doğa zarar görmektedir. Küresel olarak bu enerjinin büyük kısmının yapıların ısıtılması ve soğutulmasında harcandığı bilinmektedir. Ayrıca, günümüzde nüfus artışı ile yeni yerleşimlerin oluşması ve konut stoğunun artması, birbirini kopyalayan yapılar ile çarpık kentleşme yaratmaktadır. Bu nedenlerle, özellikle Türkiye gibi ekonomisi büyük ölçüde inşaat sektörüne bağlı ülkelerde vatandaşların yatırım aracı olarak gördüğü gayrimenkül pazarı için gelecek senaryoları düşünülmeli, enerji tüketim hedefleri ile ekonomik yönden, mimari tasarım süreci ve yapılaşma kriterleri tekrar ele alınmalıdır. Tez çalışmasında tüm bunlar göz önüne alınarak yapı arsasının gerçek imar durumu ve fizikisel çevreyle optimizasyonu sağlanmıştır. Düşük enerjili yapı tasarımı konusu yapı ölçeğinde pasif tasarım parametreleri kapsamında altı bölümde değerlendirilmiştir. Tasarlanan örnek yapının yıllık enerji ihtiyacının standartlara uyumu belirlenerek maliyetle ilişkisi irdelenmiştir. İlk bölümde, tezin amacının, İzmir, Dikili ilçesinde düşük enerjili konut tasarımı için yaklaşım yöntemi oluşturmak ve yaklaşım basamaklarının uygulanması ile maliyetİ ve enerji tüketimi düşük konut yapısı elde etmek, olduğu belirtilmiştir. Bu amaç doğrultusunda yararlanılan kaynakların bir özeti sunulmuştur. İkinci bölümde ise tasarım alanı olan İzmir iline ilişkin veriler aktarılmış ve ilin potansiyel enerji kaynakları üzerine durulmuş, istatistiki bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, düşük enerjili yapı standardı, alan ısıtma ihtiyacı 30-70 kWh/m², yıllık toplam enerji ihtiyacı 120kWh/m²' den az olan yapılar olarak açıklanmıştır. Düşük enerjili yapı tasarım parametrelerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, fiziksel çevre ölçeğindeki iklim, topografya, bitki örtüsü, imar durumu ile yapı ölçeğinde yapının konumu, yönü, biçimi, mekansal organizasyon, iç konfor koşulları ve yapı kabuğu kesiti parametrelerinden oluşan yaklaşım basamakları açıklanmıştır. Açıklanan yaklaşım basamaklarının uygulama adımlarına beşinci bölümde yer verilmiştir. Bu aşamada, yaklaşım basamaklarının yapı arsası özelinde uygulama girdisi değerlendirilerek, uygun yapı biçimi ve mekan organizasyonu belirlenmiş, farklı yapı kabuğu alternatifleri oluşturulmuştur. Ortaya çıkan tasarımın Design Builder enerji simülasyon programında modellenerek enerji hesaplaması yapılmış, enerji/maliyet bağıntısı sonucu en verimli seçilen yapı kabuğu alternatifine göre yapının yaklaşık yapım maliyeti hesaplanmıştır. Değerlendirmeler sonuç olarak altıncı bölüme aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy consumption in the world is increasing every day. Today's energy requirement is still provided by unrenewable sources and that causes harm in nature. It is known that globally, most of this energy is consumed for heating and cooling the buildings. New settlement appeared with the growth in population and increasing building stock is causing the crooked urbanization with replicated buildings. For these reasons, future scenarios should be rethought for the real estate market especially in the countries as Turkey that citizens see it as an important investment tool. Besides architectural design process and building criteria should be handled in terms of economy with energy consumption targets. In this study, all that kind of issues have been taken in consideration and design field has been optimized regarding to its zoning status and physical environment parameters Low energy housing design evaluated within passive design parameters in six chapters. Sample buildings annual energy expenditure is determined according to low energy housing standards value and its relation with costs is scrutinized. In first chapter, the aim of thesis, generating the method for an approach to design a low energy in low construction costs within this approach steps application is indicated. Summary of references which were used in the direction of this aim is presented. In the second chapter, datas are transferred and potential energy sources are mentioned together with statistical information belongs to design field, İzmir. In the third chapter, limit value for low energy housing is explained as the buildings that space heat demand is between 30-70 kWh/m² and annual energy consumption is under the 120 kWh/m². Low energy building design parameters and passive design methods that applying to the building envelope have taken place in this chapter. In the fourth chapter, approach steps that contains climate, topography, flora, zoning status in physical environment scale and building position on the field, building direction, shape, interior space organization and building envelope section in building scale are explained. Application steps of that design parameters are taking place in fifth chapter. At this stage, steps of approach are evaluated in terms of design field, and then building shape and interior organization are defined, different building envelope alternatives are comprised. The energy calculation of the final design has been computed by utilizing the Design Builder energy simulation programme, and its construction costs are calculated according to chosen building envelope alternative that is the most efficient in consequences of energy / cost formula. Evaluations are transferred to sixth chapter as results.