Sultan Abdülaziz Dönemi İstanbul'u ziyaret eden yabancı hanedan mensuplarının gezi rotaları
Travel routes of royal visitors in Istanbul during Sultan Abdulaziz Era
  1. Tez No: 457793
  2. Yazar: SENA BELVİRANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN PILEHVARIAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kral, Kraliçe, Prens, Abdülaziz, İstanbul, Ziyaret, Osmanlı, Emperor, Empress, Prince, Granduke, Istanbul, visit, European, Ottoman
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Osmanlı Devleti'nin Avrupa Devletleri ile ilişkilerinin yeni bir formata büründüğü Sultan Abdülaziz Han Dönemi'nde İstanbul, imparator, imparatoriçe, prens ve prenses unvanlarına sahip pek çok misafiri ağırlamıştır. Bu ziyaretler, Osmanlı'nın Avrupa'daki imajını güçlendirmek ve Avrupa'ya gücünü göstermek için bir fırsat olmuştur. Osmanlı Devleti, çağdaşı diğer güçlü devletler gibi yeni oluşturduğu protokol törenleri ve imparatorluğun köklülüğünün ve gücünün göstergesi önemli yapıların ziyaret programları ile protokol misafirlerini ağırlarken, konukları üzerinde güçlü etkiler bırakmak istemiştir. Sultan Abdülaziz Han'ın Avrupa ziyareti öncesi ve sonrasında devlet konuklarını ağırlama biçiminde ufak tefek değişikler yapıldığı dönemin belgelerinden anlaşılmaktadır. Avrupa ziyareti öncesi ve sonrasında teşrifat kuralları konusundaki bu değişimler, Osmanlı Devletleri'nin köklülüğünün ve gücünün göstergesi olarak seçilen ziyaret yerlerine ve yapılarına da yansımıştır. Bu tez çalışmasında, Sultan Abdülaziz Dönemi'nde, İstanbul'a gelen Yabancı Hanedan mensuplarının İstanbul gezileri, misafirlerin kendilerinin yazdıkları ya da maiyetinde bulunan yazarlar tarafından tutulan günlükler, Osmanlı arşiv belgeleri, Osmanlı ve yabancı basında o dönemde çıkan haberler ve bu konuda daha önceden yapılmış çalışmalar ışığında incelenmiştir. Bu ziyaretlerde seçilen mimari yapılar aracılığıyla, 19.yy'ın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu'nun, çağına yön veren devletler arasında kendisini nasıl görmek ve göstermek istediği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sultan Abdülaziz hosted many important royal guests as the relationship between Ottoman Empire and the European countries began improving. These visits brought a chance to endorse the strength of Ottoman rule and image over Europe. Ottoman Empire attempted to leave a powerful impression over the royal guests through the newly implemented hosting protocols and visits to the key architectures that reflect the power and the deep roots of the empire. The records show that changes were made to hosting protocols after Sultan Abdülaziz was back from his visits to Europe. These changes cover the inclusion of the places and buildings, which have been an indication of the empire's centuries old power and culture. In this thesis, we investigate the visits of foreign dynasty members to Istanbul through the diaries written by visitors, Ottoman archives, the related news in Ottoman and European press and previous research on the topic. We demonstrate how Ottoman Empire attempted to a find itself a place amongst the most important countries shaping cultural trends of its era via the selection of architectures exhibited to foreign visitors.