2000 yılı sonrası inşa edilen lüks konutların (rezidans) görsel etkileri üzerine bir inceleme
Studying the visual effects on the luxurious buildings (residence)built after 2000
- Tez No: 457820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE PINAR ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Etki, Algı, Görsel algı, Biçim, Rezidans, Influence, Perception, Visual perception, Design, Residence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çevremizdeki mimarinin, insanların yaşantısının tamamında olmasa bile bir bölümünde mutlak etkisi vardır. Mimari biçimlerin etki karakteri, çevreye çeşitlilik katarak, günümüz dünyasının giderek büyüyen çoğul yapısı içinde önemli bir rol üstelenmektedir. Binanın kişiye ne kadar olumlu veya olumsuz yönde etki ettiği üzerine yapılan yorumlar bunun bir kanıtıdır. Günümüzde kentlerde yer alan rezidanslar, biçim özellikleri ve çağdaş mimari tasarımları ile bu etkilenmede büyük sorumluluklar üstelenmektedir. Özellikle son yıllarda kentsel alanlarda aşırı nüfus artışı ile birlikte rezidansların üretiminde de büyük bir artış göze çarpmaktadır. Dolayısıyla“Biçimlere dayanan konuşan binalar”adlı bu araştırmada yeni bir yaşam tarzı sunan rezidansların biçimsel olarak görsel etkisi bağlamında bir inceleme yapılmış, rezidans binalarını görsel açıdan değerlendirmek, insanların binalar ile nasıl bir etkileşimde bulunduklarını belirlemek ve böylece rezidans sakinleri, mimarlar ve diğer meslek gruplarının bakış açılarını ve bunlar arasındaki farkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Ele alınan bu çalışma, beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde çalışmanın amacı ve literatür özetine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde algılama kavramı, algılama süreci, görsel algılama gibi gerekli tanımlamalar yapılmış ve devamında bu kavramların belli ilkelere bağlılıkları ve görsel algılamayı etkileyen biçim faktörü ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde konut kavramı ile ilgili araştırmaların devamında, toplu konutların tarihi süreci, rezidansların ortaya çıkışı, gelişimi ve algılanması üç başlık altında incelenmiş ve bu bağlamda örnekler verilerek üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölüm alan çalışmasıdır. Bu bölümde İstanbul kenti örneğinde rezidansların görsel açıdan insanlar tarafından nasıl değerlendirildiğinin belirlenmesi ve algılayanlar üzerindeki etkilerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Dolayısıyla farklı mimari biçimlere sahip olan üç farklı rezidans tipi seçilerek denekler üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Anketin yapıldığı gruplar, mimarlar, diğer meslek grupları ve rezidans sakinleri olarak üçe ayrılmıştır. Anket çalışması sonucunda verilerden elde edilen bulguların sonuçları ve yorumları ise beşinci bölümde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The surrounding architecture is definitely affecting most, if not all, aspects of individuals' lives. The nature of influence of architectural designs plays a significant role in the growing multiple structure of today's world through contributing to the variety of environment. The interpretations on how much positive or negative influence does the building have on persons provide evidence supporting this argument. Today, urban residences in cities are highly responsible for this influence with their contemporary architectural designs. Especially in recent years, the rapid growth in urban population has resulted to a high increase in the production of residences. Therefore, this research titled“Design based talking buildings”investigating the visual effects of residential buildings in the context of their designs is aimed at assessing the residential buildings in a visual manner and determining how people interact with buildings and thus putting forward the perspectives of residence inhabitants, architects and other occupational groups. This study discussed here includes five sections: This first section encompasses the object of the study and a brief literature review. The second section covers the necessary definitions such as the concept of perception, perception process, visual perception, etc. and further discussions on the dependence of these concepts on certain principles and the design factor influencing the visual perception. In the third section of the study, historical process of mass housing buildings, emerging, development and perception of residences are discussed under three separate headings and examples are given to demonstrate the issues that are raised in this paper. The fourth section deals with a field study. This section is intended to determine how residences are perceived by people in terms of visual effects in the province of İstanbul and to compare the influences on perceived parties. Therefore, three different residence types with different architectural designs were selected and a survey was conducted with subjects. The focus groups were divided into three categories: architects, other occupational groups and residence inhabitants. The results of findings obtained from the survey study and interpretations are discussed in the fifth section.