EPS-blok geofoam'un düz çatı uygulamalarında hafif dolgu sistemi olarak kullanılması
The use of EPS-block geofoam in flat-roof applications as lightweight fill
- Tez No: 457964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TOLGA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPS blok geofoam, hafif dolgu, düz çatı, yeşil çatı, EPS block geofoam, lightweight fill, flat roof, green roof
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Genleştirilmiş polistiren (EPS) bloklar (geofoam bloklar) hastane binası ile bitişik nizam yapılmış olan otopark binasının üzerine 0.6 – 1.5 m arasında değişen kot farklarını doldurmak amacıyla kullanılmışlardır. Bu hafif dolgu sistemi fonksiyonuna ek olarak, geofoam bloklar aynı zamanda otopark yapısı için bir düz çatı sistemi de oluşturmaktadır. Geofoam blok hafif düz çatı sistemi aynı zamanda hastalar ve ziyaretçiler için yansıma havuzu, rekreasyon alanları ile yolcu indirmek için günlük 3500 araca hizmet veren bir yol da içermektedir. Otopark inşası bittikten sonra çatıda yapılan kullanım fonksiyonu değişikliği neticesinde bahsi geçen kot farkının doldurulması için geleneksel toprak dolgu ve gaz beton gibi çeşitli dolgu malzemeleri çözümleri araştırılmıştır. Bu seçeneklerin her ikisi de yerel olarak mevcut ve kolay temin edilebilmelerine rağmen, bu geleneksel dolgu ağırlıkları betonarme otopark yapısının özgün tasarımında dikkate alınmamıştır. Gaz beton dolgu ve geleneksel toprak dolgu seçenekleri tercih edildiğinde özgün tasarımın yaklaşık olarak sırasıyla % 5 ve % 21 çelik donatı miktarında yapısal sistem rehabilitasyonu gerektireceğinden, bu seçeneklerin her ikisi de tercih edilmemiştir. Bu geleneksel yöntemler yerine, projenin toplam maliyetinde önemli ölçüde tasarruf sağlayan ve aynı zamanda sistemin inşasının tamamlanma süresini hızlandıran geofoam blokların hafif dolgu malzemesi olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Sistemin uzun dönem performansını ölçmek için çatının servise açılmasından 36 ay sonra yapılan kot ölçümleri inşaat sonrasında alınan ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Geofoam bloklarda 36 ay sonunda ölçülen maksimum oturma miktarı 0,6 cm olarak ölçülmüştür ki bu değer ölçüldüğü noktadaki blok sistemin kalınlığı göz önüne alındığında %0,44 - %0,48 arasında birim boy kısalmaya karşılık gelmektedir. Ölçülmüş deplasman değerleri, geofoam için izin verilen %1'lik elastik sınır birim boy kısalma bölgesinde kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Expanded polystyrene (EPS) blocks (geofoam blocks) used as lightweight fill over a parking structure adjacent to a hospital building to fill 0.6 – 1.5 m elevation gap between the top floor of the parking structure and hospital entrance. In addition to lightweight feature, geofoam blocks created a flat roof for parking structure. Geofoam flat roof system contains a reflecting pool, planted recreational areas and a drive way for drop off traffic which is around 3500 vehicles a day for the patients and visitors. Upon construction of the parking structure, the function of the roof top was changed therefore; various fill materials such as conventional earth and foam concrete were considered to fill this elevation gap. Even though, both of these options were locally available and easily mobilized to the construction site, these additional fill weights were not considered in the original design of the reinforced concrete parking structure. Structural system rehabilitation which required an increase of approximately 5% and 21% steel amount of the original design when foam concrete fill and conventional earth fill options were selected, respectively. As a result, both of these options were dismissed. Instead of these traditional fill materials, lightweight geofoam blocks, which provided significant savings in the total cost of the project and also accelerated the completion time, were decided to use. Elevation survey was conducted after 36 months in operation and compared to that of immediate post construction readings to quantify the long term performance of the system under service loads. The maximum vertical settlement was 0.6 cm that corresponds to 0,44% - 0,48% vertical strain of geofoam blocks which is less than allowable vertical elastic limit strain of 1%.