Prenatal dönemde 900 mhz'lik elektromanyetik alana maruz bırakılmış ratlarda koruyucu kumaşın böbrek morfolojisine etkileri
The effects of protective fabrics on kidney morphology of the rats that are exposed to 900 MHZ electromagnetic field at prenatal period
  1. Tez No: 458178
  2. Yazar: AYŞE GİZEM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİDE KARAKAŞ, YRD. DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, böbrek, koruyucu kumaş, histometrik ölçüm, Electromagnetic field, kidney, protective fabric, histometric measurement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Elektromanyetik alanın uzun süreli maruzyeti, anne karnından itibaren başlamaktadır. Bu çalışmada en fazla kullanılan cep telefonu frekansı olan 900 MHz tercih edilerek prenatal dönemdeki maruziyetin, yenidoğan yavruların böbrekleri üzerindeki etkisine bakılması ve bu maruziyete karşı tedbir olarak koruyucu kumaş kullanımının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada 3 gebe sıçandan oluşan 5 grup bulunmaktadır. Bu gruplardan elektromanyetik alan (EMA), EMA+Koruyucu kumaş (EMA+K) grupları gebeliklerinin ilk günlerinden itibaren 900 MHz'lik elektromanyetik alana maruz bırakıldılar. Kontrol, SK(sadece kumaş),Sham grupları ise elektromanyetik alandan uzak tutuldular ve sadece Kontrol grubu sıçan tutuculara yerleştirilmedi. Doğumdan hemen sonra, infantlar sakrifiye edildi ve sağ ve sol böbrek dokuları ayrı ayrı alındı. Yapılan histolojik işlemlerden sonra böbrekte Bowman kapsülü ve glomerül çapı, proksimal tübül iç çapı, korteks ve medulla kalınlığı ile bazal membran devamlılığı Hematoksilen-eozin, Periyodik Asit-Shiff ve Masson's Trikrom boyaları uygulanarak histometrik yöntemlerle belirlendi. Bu çalışmanın sonucunda, EMA grubunda Bowman kapsülü bazal membran devamlılığı EMA+K, Sham, Kontrol ve SK gruplarına göre daha düşük oranda gözlendi. Glomerül çapı, tüm gruplarda benzer oranda bulunurken, EMA grubuna ait böbrek dokularının Bowman kapsülü çapı, diğer deney gruplarının Bowman kapsülü çaplarından daha geniş olduğu bilgisayar ortamında ölçülerek belirlendi.. Bu çalışmanın sonucunda EMA'ya prenatal dönemde maruz kalmış sıçanların böbrek morfolojisinde önemli değişiklikler meydana geldiği belirlenmiştir. Deneyde kullanılan koruyucu kumaşın, elektromanyetik alanın meydana getirdiği hasarı düşürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The long-term exposure of the electromagnetic field is starting from intrauterine life. In this study, it was aimed to investigate the effects of prenatal exposure, newborn infants' kidneys, and the use of protective clothing as a measure against this exposure, with 900 MHz being the most used mobile phone frequency. There are 5 groups of 3 pregnant rats in this study. From these groups, the electromagnetic field (EMA), EMA+protective fabric (EMA+F) groups were exposed to the 900 MHz electromagnetic field from the first days of their pregnancy. Control, OF (only fabric), sham groups were kept away from the electromagnetic range, and only the control group was not placed in the rat holders. Immediately after birth, infants were sacrificed and kidney tissues were taken to separate right and left. Following the histological procedures, Bowman capsule and glomerular diameter, proximal tubule internal diameter, cortex and medulla thickness and basal membrane continuity in the kidney were determined by histometric methods using Hematoxylin-eosin, Periodic Acid-Shiff and Masson's Tricrom staining. As a result of this study, glomerular basement membrane persistence in the EMA group was observed lower than in EMA+C, Sham, Control and OFgroups. Glomerular inner diameter was similar in all groups, but outer diameter was wider in EMA group than in all other groups.. At the end of this study, it was determined that EMA had significant changes in renal morphology of prenatal exposed rats. It was observed that the protective fabric used in the experiment reduced the damage caused by the electromagnetic field.