Respiratuar sinsityal virüse bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatmış çocukların uzun dönem prognozunun belirlenmesi
Determination the long term prognosis in children hospitalized with lower respiratory infection due to respiratory syncytial virus
- Tez No: 458237
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Respiratuar sinsityal virüse, akut bronşiolit, hışıltı, prognoz, Respiratory syncytial virus, acute bronchiolitis, wheezing, prognosis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Akut bronşiolit, iki yaş altında görülen alt solunum yolu hastalığıdır. Hastaların çoğunluğunda hastalığın etkeni respiratuvar sinsityal virüstür. Çalışmalardarespiratuvar sinsityal virüs (RSV) enfeksiyonu sonrası tekrarlayan hışıltı ve astım gelişme riskinin arttığını gösterilmiştir.Bu çalışmanın amacı RSV'ye bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve hastanede yatmış olan çocukların taburculuk sonrası izleminde inhale tedavi ihtiyaçları, tekrarlayan hışıltı ve astım gelişimi açısından riskin belirlenmesidir. Ayrıca bu hastalarda atopik hastalık öyküsü, sigara maruziyeti ve cinsiyetin inhale tedavi alma ile ilişkisinin incelenmesidir. YÖNTEM: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi elektronik Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisine ait kayıtlar incelendi. Ocak 2007-Aralık 2014 tarihleri arasında RSV'ye bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren, enfeksiyon geçirdiği sırada 0-5 yaş arası olan hastalar çalışmaya dahil edildi.Prematür doğum öyküsü veya ek kronik hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma gurubuna kriterlere uyan 215 hasta alındı. Aileler telefonla arandı. 151 hastaya ulaşıldı. Hastalar taburculuk sonrası tekrar hastaneye yatış, ihale tedavi alma süresi ve sayısı, hala tedavi alma durumları tanımlanmıştır. Cinsiyet, atopi ve sigara maruziyetinin inhale tedavi alma ile ilişkisi incelenmişir. BULGULAR: Çalışmaya katılan 151 hastanın 84 tanesi erkek 67 tanesi kızdı. Erkeklerin oranı %55,6 iken kızların oranı %44,4 olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen hastaların 61'inin (%40,4) ailesinde atopi mevcut iken 90'ında (%59.6) atopi öyküsü alınmadı. 41 çocuğun ailesi evde sigara içildiğini beyan ederken 110 çocuğun ailesi evde sigara içilmediğini belirtti. 44 çocuk (%29,1) en az bir kez alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatmıştır. Hastaların 27'sinin(%18) hala inhale tedavi aldığı tespit edildi. Taburculuk sonrası en az bir kere solunum sıkıntısıyla acil servise başvuran çocuk sayısı 72 olarak bulundu. Çocukta, ailede atopi ve hastanın sigara maruziyeti ile acil servis başvurusu, hastaneye yatış, inhale tedavi alma arasında ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: RSV'ye bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastaların yaklaşık yarısı takip eden yılda inhale tedavi alma ihtiyacı olmuştur. Yine yarıya yakını solunum sıkıntısı nedeniyle acil servise başvuru ihtiyacı olmuştur. Uzun dönem izlemde hastaların topluma oranla inhale tedavi ihtiyacının arttığı belirlenmiştir. Fakat ailede ya da çocukta atopi varlığı ve çocuğun sigara maruziyeti ile ilişkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Acute bronchiolitis is disorder of lower respiratory tract in children below 2 years of age.In the majority of patients, the cause of disease is respiratory syncytial virus.Studies have shown increased risk of recurrent wheezing and asthma following respiratory syncytial virus (RSV) infection. The aims of this study are to detect the risks of recurrent wheezing episodes, asthma and inhaled treatment needs after hospital discharge in children suffered from lower respiratory tract infections due to RSV. Also the relationship between atopic disease, cigarette exposure, gender and receiving inhaled treatment in these patients was analyzed. SUBJECTS AND METHOD: The records of the Child Health and Diseases Service from Dokuz Eylül University Hospital Electronic Hospital Information Management System were analyzed. The study was conducted between January 2007 and December 2014 in Department of Pediatrics, Medical Faculty, Dokuz Eylul University. Children aged between 0-5 years were included in the study. The patients who had premature birth history or chronic illnesses were excluded from the study. 215 patients were included based on the criteria for the study group. The patients were called. 151 patients were reached. Hospitalized after discharge, the number of hospitalizations, the number and duration of inhaled treatment, and still receiving treatment were defined. The relationship between gender, atopy, cigarette exposure and inhaled treatment were analyzed. FINDINGS: A total of 151 patients were included in the study. 67 of the patients (44.4%) were females and 84 (55.6%)were males. 61 of the patients (40.4%)had familial atopy and 90 of the patients (%59,6) did not have positive family history. 41 patients have smoking family members. Families of the 110 patients declared that they do not smoke at home. 44 children (29.1%) were hospitalized at least one time due to lower respiratory tract infection. 27 of the patients (18%) were still receiving inhaled treatment. The number of children who applied to the emergency service at least once after discharge was found 72. No correlation was observed between atopic children, familial atopy, cigarette exposure and emergency department admission, admission to the hospital, receiving inhaled treatment. CONCLUSION: Approximately half of patients with lower respiratory tract infection due to RSV required to receive inhaled treatment in the following year. Close to half of the patients needed the emergency service application due to respiratory complaints. It has been determined that the need for inhaled treatment in patients with long-term follow up has increased . However no significant correlation was observed between atopic children, familial atopy and cigarette exposure.