Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk kliniğinde kasım 2013-nisan 2016 tarihleri arasında influenza benzeri hastalık tablosu ile yatan hastalarda etken viral ajanların belirlenmesi
Viral etiological agents from the nasopharyngeal samples of patients that followed-up in pediatric departments of our hospital between november 2013 and april 2016 with a diagnosis of influenza-like disease
  1. Tez No: 458299
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA GÜLNAR ŞENSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonları, İnfluenza benzeri hastalık, yoğun bakım ünitesi, pediatrik hastalar, yatan hastalar, Lower respiratory tract infection, influenza liked disease, intensive care unit, pediatric patient, hospitalized patient
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kapsam: Alt solunum yolu enfeksiyonları tüm dünyada 5 yaş altı çocuklarda mortalite ve morbiditenin en sık nedenidir. Bu enfeksiyonların etiyolojisinde bakteriyel, viral, fungal, parazitik çeşitli etkenler rol oynayabilir. Viral etkenler arasında en sık tespit edilenler influenza, parainfluenza, adenovirüs, respiratuar sinsityal virüs (RSV), human metapnömovirüs, rinovirüs ve korona virüstür. Çocukluk çağında oldukça ciddi klinik tablolara yol açabilen viral alt solunum yolu enfeksiyonlarında etken ajanın tespiti en doğru klinik müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamanın yanında gereksiz antiviral ve antibiyotik kullanımının da önüne geçecektir. Bu kapsamda bu çalışmada Kasım 2013-Nisan 2016 tarihleri arasında influenza benzeri hastalık tablosu ile hastanemiz çocuk kliniğinde yatan hastalarda nazofaringeal örneklerde polimeraz zincir reaksiyonu tetkikleri ile etken viral ajanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma hastalarında influenza benzeri hastalık; ani başlayan ateş (≥37.8 C) ve öksürük ve/veya boğaz ağrısı yakınmalarının olması ve bu tablonun influenzadan başka bir nedenle açıklanamaması olarak tanımlanmıştır. Viral etkenlerin saptanması için hastalardan hastaneye yattıklarında nazofaringeal sürüntü örnekleri alınmış ve soğuk zincire uygun olarak Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Bu örneklerde polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile respiratuar virüsler çalışılmıştır. Çalışmaya alınan hastaların dosya bilgilerine hastane bilgi yönetim sistemi yazılımı (Nucleus HBYS) üzerinden ulaşılarak retrospektif dosya taraması gerçekleştirilmiş ve hastaların demografik, klinik özellikleri sorgulanmıştır. Bulgular: Nazofaringeal sürüntü örneklerinde en az bir respiratuar virüs saptanan 126 olgu çalışmaya alınmıştır. Hastaların ortalama yaşlarının 34,5±47,4 ay olduğu, 75 hastanın erkek (%59,5) ve 51 hastanın da kız çocuk olduğu (%40,5) belirlenmiştir. En yoğun hasta başvurusunun 2016 yılı içinde Şubat (n=43; %34,1) ve Ocak (n=26; %20,6) aylarında gerçekleştiği, en sık başvuru şikayetinin ateş (n=42; %33,3) olduğu, en sık muayene bulgularının ral+ronküs (n=40; %31,7) olduğu saptanmıştır. En sık tespit edilen ajanlar İnfluenza (n=46; %36,5), RSV (n=43; %34.1), Koronavirüs (n=14; %11,1), Rinovirüs (n=12; %9,5), HMPV (N=11; %8,7) şeklinde sıralanmaktadır. Bir yaşın altındaki çocuklarda en sık RSV görüldüğü, 5 yaş üstü çocuklarda ise en sık HMPV ve influenza görüldüğü tespit edilmiştir. Çalışmada 37 hasta (%29,3) yoğun bakımda yatmış, bunların 9'unda altta yatan bir hastalık bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmada 10 hasta kaybedilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda İnfluenza benzeri hastalık tablosu ile hastanemize yatırılarak izlenen hastalarda en sık İnfluenza ve RSV saptanmıştır. Ancak diğer respiratuar virüslerde etken olabilmektedir. Viral etkenlere göre klinik tablo açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır, ancak RSV daha çok küçük çocuklarda, HMPV ve İnfluenza virüs daha çok 5 yaş üzeri çocuklarda saptanmıştır. Viral çalışmaların hızlı yapılması gereksiz antibiyotik ve antiviral tedavi uygulamalarını azaltacaktır. Mortalite altta yatan hastalığı olanlarda daha fazla olmakla birlikte önceden sağlıklı çocuklarda da kayıplar görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Lower respiratory tract infections are the most frequent cause of mortality and morbidity in children under 5 years of age. Viral agents are amongst the primary etiological agents, and most frequently determined ones are influenza, parainfluenza, adenoviruses, respiratory syncytial virus (RSV), human metapneumonavirus, rinovirus and corona virus. Determining the etiological agent in viral lower respiratory tract infections, which can cause severe clinical consequences in childhood, will provide appropriate clinical interventions and also prevent from unnecessary antiviral and antibiotic use. In this context, the aim of this study was determining the viral etiological agents from the nasopharyngeal samples of patients that followed-up in pediatric departments of our hospital between November 2013 and April 2016 with a diagnosis of influenza-like disease. Method: Influenza-like disease was defined as sudden onset fever (≥37.8 C) and cough and/or sore throat, and presence of any explanation of this clinical view other than influenza. Nasopharyngeal swabs were taken from patients upon hospitalization to determine viral agents, and sent to Samsun Public Health Agency under cold-chain conditions. Respiratory viruses were analyzed in these samples with polymerase chain reaction method. Patient data were obtained from hospital data management system (Nucleus HBYS). Results: A total of 126 patients with at least one viral agent in nasopharyngeal swab samples were included in the study. Mean age was 34.5±47.4 months, 75 patients were boys (59.5%) and 51 patients were girls (40.5%). Patients admitted most frequently in 2015 February (n=43; 34.1%) and January (n=26; 20.6%). Most frequent complaint at admission were fever (n=42; 33.3%), most frequent findings in physical examination were ral+ronchus (n=40; 31.7%). Most frequent agents were Influenza (n=46; 36.5%), RSV (n=43; 34.1%), Coronavirus (n=14; 11.1%), Rinovirus (n=12; 9.5%), and HMPV (n=11; 8.7%). In this study, 37 patients were hospitalized in intensive care unit (29.3%), and 9 of them had an underlying disease. And, 10 patients were died in the study. Conclusion: In this study, most frequent agents were Influenza and RSV in hospitalized patients with a diagnosis of influenza-like disease. But, other respiratory viruses can also cause infection. There was no significant difference in clinical picture between different viral etiologies, but RSV was found more in younger children, and HMPV and RSV was detected more in children over 5 years. Rapid assessment of viral assays will decrease unnecessary antibiotic and antiviral treatment approaches. Mortality is higher in patients with an underlying disease, but losses in previously healthy children can also occur.