Sosyal sorumluluk uygulamalarına yönelik algı ile işletme performansı arasındaki ilişki: Düzce ilindeki KOBİ'ler üzerine bir araştırma
Relationship between the perception of social responsibility practices and performance: A study on SMEs in Düzce
  1. Tez No: 458470
  2. Yazar: MURAT ÜSTÜNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Performans, Performans Değerlendirme, KOBİ, Düzce, Social Responsibility, Performance, Performance Evaluation, KOBİ, Duzce
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın amacı Düzce'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin Sosyal Sorumluluk uygulamalarına yönelik algıları ile işletme performansı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmanın alt amacı ise işletmelerin sosyal sorumluluk algılarını ortaya koymaktır. Bu amaçlar çerçevesinde Düzce'de faaliyet göstermekte olan ve KOBİ niteliği taşıyan 190 işletme araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi çerçevesinde anket tekniğinden yararlanarak veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, ifade edilen 190 KOBİ işletmesinden birer üst düzey yönetici olmak kaydıyla onlardan elde edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların sosyal sorumluluk ve işletme performansı boyutlarına yönelik yüksek düzeyde algıları olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte değişkenler arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, başarılı bir performans değerlemesi için işletme yöneticilerinin sosyal sorumluluk uygulamalarını ciddiye almaları ve bu yöndeki yatırımlarını artırmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between perception of social responsibility practices with business performance with respect to SMEs which operates in Duzce. The sub-goal of this study is to identify the perceptions of social responsibility of enterprises. In this context, 190 enterprises which have characteristics of SMEs were included in research. Quantitative research method is preferred and data obtained via survey technique. Surveys are distributed to SMEs and one top manager from all of the businesses participated the research. According to the results, participants have high level of perception related to dimensions of social responsibility and business performance. Also, it is revealed that there are positive and significant correlations between variables. Besides, enterprise managers should consider social responsibility practices and need to increase their investments in this direction for a successful performance appraisal.