Yeni dünya arayışında Ortadoğu'nun geleceği
The future of the Middle East on the basis of new world quest
- Tez No: 458477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Büyük Ortadoğu Projesi, Arap Baharı, Yeni Düzen Arayışı, Terör Örgütleri, Ortadoğu'nun Durumu, Middle East, Greater Middle East Initiative, Arab Spring, Seeking New Order, Terrorist Organizations, Situation of Middle East
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Coğrafi açıdan Ortadoğu kavramı, strateji politiği açısından çok büyük bir kara parçasını içine almaktadır. Basitçe, Ortadoğu yeni dünya düzeni açısından oldukça önemlidir. Globalleşmenin bir sonucu olarak, dünyanın enerji ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bu sebeple, Ortadoğu dünya ekonomisi açısından çok mühim bir hale gelmiştir. Çünkü petrol ve doğal gazın en zengin olduğu bölgeleri içine almaktadır. Bu kaynaklar uğruna yapılan uluslararası rekabet, bölgede savaşların ve iç savaşların hüküm sürmesine neden olmaktadır. Bu sebeple, Ortadoğu halklarının geleceğini şekillendirirken özgür olduklarını söylemek fazla iyimser olur. Çünkü global aktörler bölgeyi askeri müdahaleler ve hükümet darbeleri ile yönlendirmektedir. Dolayısıyla, bu tezin ana araştırma konuları şu şekildedir: yakın tarihteki bölgedeki politik gelişmeler (Birinci Dünya Savaşı'ndan 21. yüzyılın başlarına kadar), Büyük Ortadoğu Projesi, Arap Baharı, Terörist Organizasyonlar ve güncel politik konjonktür. Bölgenin geleceği, tarihi ve politik bir analiz ile yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
As a territorial concept, the Middle East covers politico-strategically huge piece of land. It is, simply, significant for the new world order. As a result of globalization, the energy requirements of the world increases day by day. Thus, the Middle East has become crucial for the world economy, as it covers ones of the wealthiest petrol and natural gas reserve. Due to the international competition over those resources, wars and civil wars have been the rule of the region. Therefore, it would be optimistic to suppose that the Middle Eastern peoples are free in shaping their future, as the global actors manipulate the region in line with their interests through military interventions and coup d'états. Thus, the main research fields of this thesis are as follows: political developments in the recent history of the region from the World War I to the beginning of the 21st century,“the Greater Middle East Initiative”, the Arab Spring, terrorist organizations, and the recent political conjecture. The future of the region will be interpreted through such a historical and political analysis.