Osmanlı Suriyesi'nde ıslahat tartışmaları ve Birinci Dünya Savaşı öncesinde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Suriye siyaseti
The reform debates in Ottoman Syria and the Syrian policy of Committee of Union and Progress before the First World War
- Tez No: 458622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KUYAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Second Constitutional Ottoman Monarchy, Committee of Union and Progress, Arabs, Arabic, Syria, reform, modernization, modern state, the Enlightenment, positivism, nationalism, politics of notables, Hüseyin Cahid, Cemal Paşa, Tanin, Ottoman Parliament, Lā-Markaziyyah, Beirut Reform Society, The Arab Congress of 1913, Abdalhamid al-Zahrāwi, Selim Ali Salām, Aziz Ali al-Masri, Second Constitutional Ottoman Monarchy, Committee of Union and Progress, Arabs, Arabic, Syria, reform, modernization, modern state, the Enlightenment, positivism, nationalism, politics of notables, Hüseyin Cahid, Cemal Paşa, Tanin, Ottoman Parliament, Lā-Markaziyyah, Beirut Reform Society, The Arab Congress of 1913, Abdalhamid al-Zahrāwi, Selim Ali Salām, Aziz Ali al-Masri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
1908 yılında Meşrutiyet'in yeniden ilan edilmesinden itibaren fiilen iktidarda bulunan İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) ile Suriyeli Araplar arasında çok yönlü ve değişken ilişkiler gelişmiştir. Özellikle 1909-1913 yılları arasındaki dönemde bu ilişkileri karakterize eden başlıca unsur, İTC'nin merkeziyetçi programı ile adem-i merkeziyetçi Suriyelilerin taleplerinin karşı karşıya gelişi ve Suriyeli muhalefetin adem-i merkeziyetçi Osmanlı muhalefetiyle entegre olması olmuştur. Bu doktora tezi, bu ilişkileri tarihsel, kurumsal ve ideolojik arka planlarıyla birlikte ele almakta, aynı zamanda İttihatçılar ile Suriyeliler arasındaki ilişkilerin dönem, bölgeler ve aktörler düzeyindeki farklılaşmalarını incelemekte ve tüm bu süreçleri öncelikle İstanbul'un bakış açısından okumaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Beginning from the re-declaration of constitutional regime in 1908, multi-directional and variable relations have been developed between the Committee of Union and Progress (CUP), which was practically in power, and the Syrian Arabs. The principal element that characterized these relations, especially between 1909-1913, was the confrontation of CUP's centralist program with the demands of decentralist Syrians, as well as the integration of Syrian opposition with Ottoman decentralist opposition. This PhD thesis deals with these relationships with reference to historical, institutional and ideological backgrounds. In the same time, it examines the divergences observed in the relations between the Unionists and the Syrians at the level of periods, regions and actors, and it tries to read all these processes principally from Istanbul's point of view.