Ülke imajı ve etnosentrizmin marka imajı üzerindeki etkisi: Peugeot örneği
The role of country image and ethnocentrism on the brand image: Peugeot example
  1. Tez No: 458660
  2. Yazar: DENİZ KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke imajı, Marka imajı, Etnosentrizm, Peugeot, Fransa, Country image, Brand image, Ethnocentrism, Peugeot, France
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz gelişen dünyasında markaların piyasada pazar payı elde edebilmeleri ve elde ettikleri pazar paylarını güçlendirmeleri için çeşitli çalışmalar yaptıkları bilinmektedir. Marka, işletmenin sahip olduğu en büyük varlıklarındandır. Marka imajı ise işletmenin müşteriler tarafından nasıl algılandığını anlatan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Marka imajı çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Özellikle uluslararası pazarlarda bu faktörlerden en önemlileri, ülke imajı ve etnosentrizmdir. Ülkenin sahip olduğu imaj, markalarını da etkilemektedir. İyi bir imaja sahip ülkelerin markaları da tüketiciler tarafından olumlu algılanmaktadır. Tüketicilerin sahip oldukları etnosentrik düşünceler de yabancı markaların tüketiciler tarafından algılanma şekline yön verebilmektedir. Etnosentrik düşüncelere sahip tüketicilerin, kendi ülkesinde üretilmiş mal ve hizmetlere olumlu yaklaşırken, yabancı ülke mallarına karşı önyargıyla yaklaştıkları ve ekonomik nedenler yüzünden yabancı ürünler kullanmadıkları düşünülmektedir. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden anketten yararlanılmıştır. Oluşturulan anket 400 katılımcıya uygulanmıştır. Fransa ülke imajı, Fransız ürünleri genel imajı ve etnosentrizmin Fransız markalarından Peugeot marka imajını etkileyip etkilemediğini ve eğer etkiliyorsa nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Fransa imajının, Peugeot ürününe özel imajı etkilemediğini fakat Peugeot pazar konumuna özel imajı etkilediğini; Etnosentrizmin ise Peugeot ürününe özel imajı ve Peugeot pazar konumuna özel imajı etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that in today's globalized world the brands are working hard to gain market share and strengthen their market share. The brand is one of the biggest assets of the company. The brand image is a term that describes how company is perceived by their customers. The brand image is influenced by several factors and the most importants of these factors are country image and ethnocentrism on the international markets.. The country image effects the image of the brand of that country. If the country has a good image, the images of the brands of that country is perceived as good. The ethnocentric thoughts of the customers can give direction also the perception of foreign brands. The customers who have etnosentric thoughts approach positively on the products and the services which were produced on their own country and projudice against foreign products and services due to economic reasons. In this survey, the quantative survey research was adopted and face-to-face survey method was used. The survey was generated to 400 participants. It has been searched that if country image of France and the French image and also ethnocentrism effect the image of Peugeot. If it is the case it has been searched how it effects the brand image of Peugeot. According to the results of the survey France image doesn't effect Special image of Peugeot product but it effects The market position of Peugeot product. But we see that ethnocentrism effects Special image of Peugeot product and also The market position of Peugeot product.