Yeni muhafazakâr orta sınıf, din ve gündelik hayat: Kayseri MÜSİAD örneği
New conservative middle class, religion and everyday life: The case of MÜSİAD in Kayseri
  1. Tez No: 458683
  2. Yazar: CİHAD ÖZSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİR SUĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Muhafazâkar Orta Sınıf, Din, Gündelik Hayat, Ekonomi, Kayseri, MÜSİAD, Pierre Bourdieu, New Conservative Middle Class, Religion, Everyday Life, Economy, Kayseri, MÜSİAD, Pierre Bourdieu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Din olgusunun sosyal yansımalarıyla ele alınması toplumun sosyal ve kültürel yapısının anlaşılabilmesi için bir gerekliliktir. Bu olgunun ve ilişkili olduğu yapıların ekonomi alanıyla kesiştiği noktalar da ele alınmaya değer özel bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışma“Yeni Muhafazakâr Orta Sınıf”kavramsallaştırmasıyla ele aldığımız dindar sermaye sahiplerinin gündelik pratiklerinde ve ekonomik tutumlarında inandıkları ilkelerin ve piyasa şartlarının ne ölçüde etkin olduğuna odaklanmaktadır. Bu aktörlerin bulundukları konumun daha iyi anlaşılabilmesi için Weber'in ekonomi ve din ilişkisine dair yaptığı belirlemeler, bu belirlemelere –özellikle Ülgener tarafından- yöneltilen eleştiriler ve İslâmi ilkelere göre organize edilen ekonomik yaklaşımların ortaya çıkış süreçleri ele alınmaktadır. Bu hat izlenerek Anadolu sermayesinin Türkiye'deki etkinliği ve MÜSİAD'ın bu süreçte üstlendiği rol üzerinde durulmaktadır. Dindar sermaye sahiplerinin söz sahibi olmak istedikleri alanlara nasıl dâhil oldukları, bu süreçte alanları nasıl dönüştürdükleri ve kendilerinin nasıl dönüşümler yaşadıkları MÜSİAD Kayseri Şubesi örneği üzerinden Bourdieu'nün kavramlarıyla ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Religion is by any means an important issue in understanding of the social and cultural structure of society. The interconnectedness of religion with social and economic structure provides an academic field to conduct a research on. On that vein, this study focuses to what extent the principles of a belief system and market relations are intervened in everyday life experiences and forms certain attitudes among religious capital owners, conceptualised as“New Conservative Middle Class”. By doing this, this study evaluates a) how Weberian approach underlines religious beliefs and principles in the field of economics, b) criticisms of the Weberian approach -in particular, made by Ülgener-, and c) the emergence process of a new economy approaches that they have taken the principles of Islam into account. For this purposes, an unprecedented emergence of Anatolian capital in Turkey and the role of MÜSİAD in this process are evaluated. By taking Bourdieu's notions into account, the current study investigates the Kayseri Branch of MÜSİAD in regard to how religious capital owners dominates the the fields that they have been part of and assesses ways in which how they reproduce their growing supremacy that shapes and reshapes themselves in the case of MÜSİAD, in Kayseri.