The political economy of the 2009 Greek debt crisis: A realist analysis
2009 Yunan borç krizinin politik ekonomisi: Realist bir analiz
- Tez No: 458691
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL MEHPARE KURTOĞLU ESKİŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Borç Krizi, Euro Bölgesi, İşbirliği Eksikliği, Almanya, Yunanistan, Debt crisis, Eurozone, Lack of Cooperation, Germany, Greece
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Küresel ekonomik krizlerin patlak vermesinde ekonomik göstergeler ile birlikte devletlerin siyasi kararları da önemli bir rol oynar. 1929 Büyük Buhran'ı dâhil olmak üzere bu krizlerin altında yatan benzer nedenler tarihten iyi ders çıkarılamadığını göstermektedir. Bu nedenlerden bir tanesi de devletler arasında ki işbirliği eksikliğidir. Avrupa Birliği kuruluşundan bu yana işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul görmesine karşın, aynı zamanda onun merkez devletlerinin çıkarlarını gözeten bir birlik haline bürünmüştür. Daha fazla siyasi teşvik için ihtiyatsız bir şekilde atılan ekonomik bütünleşme adımları birlik içerisinde ciddi yapısal farklılıkların doğmasına neden olmuştur. Bu yapısal farklılıklar ise birliğin ekonomisini son derece kırılgan bir hale getirmiş, Yunan borç krizine ortam hazırlamıştır. Yunan borç krizi, AB'nin merkez devletlerinin öz çıkarcı politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan işbirliği eksikliğini daha iyi inceleme fırsatı sunmaktadır. Bu çalışma Yunan borç krizi sırasında ortaya çıkan merkez devletlerin öz çıkarcı davranışlarını realist uluslararası ilişkiler perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, birliğin merkez devletlerinin Yunan borç krizi zamanında kendi çıkarlarını artırma eğiliminde olduğunu savunmaktadır. Kriz boyunca birliğin çevre devletleri ciddi kayıplar yaşarken, merkez devletleri kısa süreli olumsuz ekonomik göstergelerin ardından kendi büyümelerini sürdürmüşlerdir. Ayrıca çalışma, Yunanistan için önerilen kurtarma paketlerinin asıl amacının Yunanistan'ı kurtarmaktan ziyade Almanya'nın başını çektiği merkez devletlerin ve bu devletlerin çıkarlarına hizmet eden uluslararası kurumların alacaklarının tahsilini kolaylaştırmak olduğunu iddia etmektedir. Sonuç olarak, liberal savın aksine, devletler özellikle de ekonomik kriz zamanlarında kısa vadede işbirliğini terk etmekten doğacak olan kazancı uzun vadede işbirliğini sürdürmekten doğacak olan kazanca tercih etmektedir.
Özet (Çeviri)
States political decisions play a crucial role alongside economic indicators in the outbreak of global economic crises. History often goes unheeded, as similar reasons underlie many crises, including the 1929 Great Depression. One reason is the lack of cooperation among states. Although the European Union has been lauded since its inception as one of the most successful examples of cooperation, it tends to sustain its core states' interests. Imprudent economic integration for further political incentives have led to serious structural differences within the Union. These structural differences have caused acute fragility among the periphery economies of the Union and set the stage for the Greek Debt Crisis. The Greek Debt Crisis offers an opportunity to examine the lack of cooperation that has emerged as a result of the self-interested policies of the EU's core states. This study aims to examine emergent self-interested state behavior in the Greek Debt Crisis from the realist perspective of international relations. The study claims that EU core states tended to pursue their own interests during the Greek Debt Crisis. Core states enjoyed economic improvements despite a short period of negative economic indicators, while the periphery countries suffered serious losses. The study also claims that the main purpose of the rescue packages proposed for Greece is facilitation of the recovery of debts held by core states, most notably Germany, and related international institutions serving the interests of these states. As a result, contrary to the liberal paradigm, states, especially in times of economic turbulence, opt for gains which may result from leaving cooperation in the short run, rather than gains arising from maintaining cooperation in the long run.