Batı Anadolu Yunan konut mimarisi ve sosyo-kültürel açıdan değerlendirilmesi (Arkaik-Klasik-Helenistik Dönem)
The Western Anatolian house architecture of Greek and social-cultural angle of investigate
- Tez No: 235406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE FATMA EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Architecture of Greek House, Archaic Classic and Hallenistic Period, Western Anatolia, Greek History Culture and Economy, Megaron Pastas Prostas Peristyl
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu Çalışmada Arkaik- Klasik ve Helenistik Dönem İçersinde Batı Anadolu'da Yunan toplumunun sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan incelenerek, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin konut mimarisine yansıması değerlendirilmiştir.Tezin başlangıç kısmından itibaren Anadolu da kentleşme sürecide ele alınarak Yunan polis- Kent Devletlerinin planlanması ile birlikte konut mimarisinin gelişimi ve düzeni de birlikte ele alınmıştır. Çalışmamda ağırlıklı olarak Yunan toplumunun Sosyo- ekonomik durumundaki değişmelerin tarihi, coğrafi, fiziki ve siyasi olgularla birlikte ele alınarak, bu değişim ve gelişmelerin kültürel anlamda nasıl bir etkileşim yarattığını ve bu etkileşimin; Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemler içerisinde Konut mimarisine yansımasını inceledim.Sonuç olarak bu çalışma Arkeoloji, Mimari, Sosyoloji, Tarih ve Ekonomi bilim disiplinleri kapsamında ele alınıp değerlendirilmiştir.Anahtar Sözcükler1.Yunan Konut Mimarisi2. Arkaik, Klasik, Helenistik Dönem3.Batı Anadolu4.Yunan Tarihi, Kültür ve ekonomisi5. Megaron, Pastas, Prostas, Peristyl
Özet (Çeviri)
This study is based on the domestic architecture of Greek from Archaic to Classic and Hellenistic period in the Western Anatolia. Also, it has investigated the effects of the social-cultural and economic reasons on the house architecture.At the beginning of the study, the urbanism was explained in the Anatolian region with the city plan form of the Greek polis and the evolution of the house architecture. Basically, in this thesis the history of the social-economic changes of the Greek community has been researched along with the effects of geographical and political reasons on its. Moreover, in the study an attempt is made to give some contexual information about what kind of a change has been created and how this change effected the house architecture during the Archaic, Classic and Hellenistic periods.In the conclusion, this working has been prepared with the sciences of archaeology, architecture, sociology, history and the economy.