Çocuk merkezli oyun terapisinin çocuklarda görülen davranış sorunlarının çözümüne etkisi
The effect of child centered play therapy on children's problematic behaviors
  1. Tez No: 458794
  2. Yazar: MEHMET TEBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, oyun terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi, ÇDDÖ, çocuk, davranış sorunları, psikolojik sorunlar, Play, play therapy, child centered play therapy, CBCL, child, problematic behaviors, psychological problems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Oyun terapisinin birçok çeşidi vardır. Bunlardan biri de Çocuk Merkezli Oyun Terapisidir. Bu çalışma kapsamında Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin çocuklarda görülen davranış sorunlarının çözümüne etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında İstanbul'da 6-10 yaş arasındaki 30 çocuğa Çocuk Merkezli Oyun Terapisi uygulanmıştır. Örneklem özel danışmanlık merkezine başvuran çocuklar arasından seçilmiştir. Araştırmada ön test-son test deseni kullanılmıştır. Çocukların davranış sorunları araştırma öncesinde ve sonrasında 6-18 Yaş Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği (ÇDDÖ) kullanılarak ölçülmüştür. Elde edilen veriler bağımlı t testi ve wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin çocuklarda görülen davranış sorunlarını ve psikolojik sorunları azaltmada etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many type of play therapy. One of them is Child-Centered Play Therapy. In this research the effect of Child-Centered Play Therapy on children's problematic behaviors is analysed. As a part of research Child-Centered Play Therapy is implemented 30 children between age 6-10. Sample were chosen from who admitted to private counseling center in Istanbul. In this research pretest-posttest research desing is used. Children's problematic behaviors is measured before and after the research by Child Behavioral Check List (CBCL). The data ise analysed paired-samples t test and wilcoxon test. As a result, it is founded that Child-Centered Play Therapy is an effective method on childrens problematic behaviors and psychological problems.