Rengdana folklorê dı Destana Mem û Zîn ya Ehmedê Xanî da
Folklorik bir renk olarak Ehmedî Xanî'nin Mem ve Zîn Destanı
- Tez No: 458844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VECHİ SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mem û Zin, Ahmedî Xanî, Foklor, Halk Edebiyatı, Mem û Zin, Ahmedî Xanî, Folklor, Classical Kurdish Literatuare
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Foklar halk kültürünün önemli bir alanıdır. Şayet Ahmedî Xani'nin Mem û Zin eserinin içeriği üzerinde durulursa diğer eserler gibi birçok renkli konu ve manzara göz önüne çıkacaktır. Bu eserin folklorik içeriğide akademik olarak araştırma ve çalışma alanıdır. Bu ihtiyaçtan dolayıdır ki miletimizin kültürel hazinesinin dolması için yüzler ve hata binlerce çalışma yapılmıştır. Her ne kadar Kürdistan'daki medrese ve kütüphanelerde Ahmed Hani ve eserlerinin ismi duyumuş ve görülmüşse de şu ana kadar onun hakkı tam olarak verilmemiştir.Çünkü Ahmed Xani büyük bir şair aynı zamanda bilinen arif ve sufî bir kişiliktir. Bununla birlikte önemli bir edebi kişilik, doğru söyleyen bir hoca ve milletini seven, düşünen ve sorunlarına içtenlikle çareler arıyan bir ekoldur. Ahmed Xani kendi dönemi ve öncesi dönemlerdeki sosyal konuları folklarik olarak Mem û Zin eserinde önemli bir yer vererek işlemiş ve yeni nesiller için de geçmişin yanlış ve sıkıntılarının olmamasını işaret etmiştir. Hani, Mem û Zin eserinde kendi dönemi ve öncesi dönemlerin milli ve sosyal sorunlarından içtenlikle behs etmiştir. Kendisinden önceki yanlışlara tam anlamıyla kendiside inanmamiştır. Evet milletinin kendisinden önceki sıntılarını görmüş ve aksiyoner bir tarzda çaresinin olacağini fikir ve tecrubeleriyle bu eserinde işlemiştir. Biz de bu derin ve içten mefkureyi gördüğümüzden foklorik olarak nasıl izah ettiğini çalışmamızda konu olarak ele aldık.
Özet (Çeviri)
(Means reflecting folklore in“Mam and Zin”which is the epos of Ahmadi Khani) Initially this topic consists of three sections. In each section, are gathered from a few subjects. The same as specified in the following briefly: Chapter One: the ideological aspects of folk literature in general spells out. Also a few ayristilmis separate issue in the format. First topic: the meaning of folklore and Polish Second topic: characteristics of folk literature Third topic: folk literature of the history of Kurdistan and the world Fourth topic: folk literature and folkloric literature of the Department of analysis of the language of a few moments brought. Legends, stories, legends, Proverbs, folk songs Chapter five: this chapter has been made into the relationship between folklore and literature. Chapter six: relations with the poets of folk literature. Again the attention to the essence and content of the epic written by ehmed xane LED. Second issue: in general practice lesmey is directed. In this study, MEM and Zin are the colors of folk literature in more parts of the saga. Ehmed's folklore in the departments of literature, the epics xane, the chapter was separated in seven separate format. (Legends stories, legends Proverbs, folk songs, etc.) Third topic: in the section " The study was carried out in the general sense. MEM and zin xane ehmed the analysis of folk literature is a part of the saga. In this study, two separate titles and chapters, consists of. Chapter One: the language of poetry and in the saga of ehmede xane xane the practical aspects of language processed. Second chapter: in a general sense, as ideological and practical xane's poetry poems and paintings into the narrative are made. This chapter also bad feelings.