Eskişehir'de dağılım gösteren yarasa (Chiroptera) türleri
Distribution of bat (Chiroptera) species in Eskisehir region
  1. Tez No: 458991
  2. Yazar: EMRE BARLAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yarasa, Chiroptera, Eskişehir, Mağara, Bat, Chiroptera, Eskişehir, Cave
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yapılan çalışma ile Eskişehir İli içerisinde bulunan mağaralarda yayılış gösteren yarasa türleri; tür çeşitliliği, populasyon özellikleri ve ekolojik gereksinimleri açısından değerlendirilmiştir. Yarasa tespit edilen 15 mağara, yarasaların; üreme, beslenme ve hibernasyon dönemleri göz önüne alınarak yıl boyunca incelenmiştir. Çalışma ile yarasa bulunan mağaralarda Microchiroptera subordosunun Vespertilionidae familyasına ait; M. myotis, M. blythii, M. capaccinii ve M. emerginatus, Rhinolophidae familyasına ait; R. hipposideros, R. ferrumequinum, R. blasii, R. euryale, R. mehelyi, Miniopteridae familyasına ait Miniopterus schreibersii türleri tespit edilmiştir. Yarasa tespit edilen mağaraların ve bulundukları alanların özellikleri belirlenmiştir. Alan özellikleri bölgedeki yarasa bulunmayan mağaraların alan özellikleri ile karşılaştırılarak yarasaların mağara seçimindeki kriterler ortaya konulmuştur. Uluslararası koruma birliği (IUCN) 2016' da yayımladığı tehlike altındaki türler listesinde çalışma ile belirlenen türlerden: M. myotis, M. blythii, M. emerginatus, R. hipposideros, R. ferrumequinum, R. blasii' nin asgari endişe; R. euryale ve Miniopterus schreibersii' nin tehdite yakın; M. capaccinii ve R. mehelyi' nin ise hassas türler kategorisinde olduğu bilinmektedir. Bölgede bulunan, tehdit altındaki bu türlerin yaşam döngüsünde kilit role sahip mağaraların ve bulundukları alanların koruma altına alınması türlerin bölgedeki varlığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the bat species in caves around Eskişehir region examined and investigated in terms of the variety, population characteristics and ecological needs. 15 caves that has been determined that contain bats has been examined throughout the year considering the reproduction, nourishment and hibernation periods. With the study it has been found that there are M. myotis, M. blythii, M. capaccinii from Vespertilionidae family of Microchiroptera Subordo, R. hipposideros, R. ferrumequinum, R. blasii, R. euryale, R. mehelyi from Rhinolophidae family and Miniopterus schreibersii from Miniopterus family in mentioned caves. The features of the caves in mention and the area they belong has been specified and the area characteristics about cave preferences of the bats have been presented by comparing bat-habited caves to the ones that have no bat population in it. According to The International Union for Conservation of Nature (IUCN) list of endangered species study published in 2016, it is known that M. myotis, M. blythii, M. emerginatus, R. hipposideros, R. ferrumequinum, R. blasii have Least concern; R. euryale and Miniopterus schreibersii is Near Threatened; and M. capaccinii and R. mehelyi are Vulnerable. Preserving the species mentioned as under threat, the caves that play as a key-role is important in terms of the existence of the species in the region.