İnce taneli minerallerin manyetik taşıyıcı metotlarla değerlendirilmesi
The evaluation of fine sized minerals by magnetic carrier methods
  1. Tez No: 459232
  2. Yazar: EBRU TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İLKNUR CÖCEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik taşıyıcı teknoloji, manyetik kaplama, manyetik duyarlılık, manyetit, Magnetic carrier technology, magnetic coating, magnetic susceptibility, magnetite
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde konvansiyonel yöntemlerle, değerlendirilme olanağı bulunamayan ince taneli cevherlerin ya da madencilik faaliyetleri sonrası ortaya çıkan büyük miktardaki ve ince tane boyutundaki artıkların değerlendirilmesi için yeni yöntemler geliştirilmekte, böylece cevher kayıplarının önlenmesi hedeflenmektedir. Bu yöntemlerin birçoğunda ayırma mekanizması, mineraller arasındaki fizikokimyasal farklılıklara dayanmaktadır. Manyetik taşıyıcı teknoloji, ortama ilave edilen ince tane boyutundaki manyetitin hedef mineral yüzeyine seçimli adsorpsiyonunun sağlanması ve yüzeyi manyetit ile kaplanan mineralin ortamdan manyetik ayırma ile uzaklaştırılmasıdır. Bu tez çalışmasında, manyetik taşıyıcı teknoloji yöntemlerinden biri olan manyetik kaplama ile ortama ilave edilen ince tane boyutundaki manyetitin hedef mineraller üzerine kaplanma koşulları; ortamın pH'ı, manyetik akı yoğunluğu, reaktif cinsi, reaktif miktarı, bastırıcı cinsi, bastırıcı miktarı ve manyetit miktarı gibi parametreler ile incelenmiştir. Çalışmada, endüstriyel hammaddelerin, oksitli metalik cevherlerin ve sülfürlü metalik cevherlerin manyetik kaplama ile selektif ayrımına örnek teşkil edecek, farklı hedef mineral çeşitleri ile deneyler yapılmıştır. Apatit-Kalsit, Kromit-Lizardite, Galen-Kuvars minerallerinin saf ve safa yakın örnekleri üzerinde en uygun manyetik kaplama koşulları belirlenmiştir. Sonuç olarak, manyetik kaplama yöntemi ile apatit, kalsit, kromit ve galen mineralleri yüzey özelliklerine bağlı olarak manyetit adsorpsiyonu gerçekleşmiştir. Dia manyetik olan apatit, kalsit ve galen mineralleri ile para manyetik özellikteki kromit mineralinin düşük manyetik akı yoğunluklarında manyetik ayırması mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
In our days, several new methods have been developed and applied to beneficiate the fine particle sized ores or large amounts of fine particle sized tailings produced after mining operations to prevent the major loss of valuable minerals. The main principle behind many of these methods is the difference in physico-chemical properties of the minerals. The magnetic carrier technology can be defined as achieving an adsorption of ultrafine sized magnetite on the target mineral's surface selectively and separation of the magnetically coated mineral from the suspension by magnetic separation techniques. This study investigates the magnetic coating parameters of ultrafine magnetite particles on target minerals' surfaces by magnetic carrier technology including pH level, magnetic flux density, reactive type, depressant type, depressant dosage and magnetite amount. Different mineral types representing industrial minerals, metal oxides and metal sulfides were experimented for their selective magnetic coating performance evaluation. The magnetic coating optimizations of highly pure or nearly pure samples of apatite-calcite, chromite-lizardite and galena-quartz mineral couples were performed. As a result, the adsorption of magnetite on apatite, calcite, chromite and galena mineral surfaces were achieved. The low intensity magnetic separation of diamagnetic minerals, apatite, calcite and galena, and paramagnetic chromite mineral was successfully executed.