Okçuzâde Mehmed Şâhî'nin Ahsenü'l-Hadîs'i (İnceleme-metin)
Ahsenu'l-Hadith of Okcuzade Mehmed Shahi (Study on-text)
  1. Tez No: 459495
  2. Yazar: YILMAZ ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahsenü'l-hadîs, Okçuzâde Mehmed Şâhî, Kırk Hadis, Ahsanu'l-hadith, Okcuzade Mehmed Shahi, Forty Hadith
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 555
Özet
“Okçuzâde Mehmed Şâhî'nin Ahsenü'l-hadîs'i (İnceleme-Metin)”adını taşıyan bu çalışmada, Mehmed Şâhî'nin Ahsenü'l-hadîs'inin metni verilerek eser, dinî-edebî yönden incelenmiştir. Giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşan çalışmanın sonuna bir de sözlük ilave edilmiştir. Giriş kısmında edebiyatımızdaki manzum kırk hadis yazma geleneğinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Okçuzâde Mehmed Şâhî'nin hayatı, tarîkatı, şahsiyeti, eserleri ve Ahsenü'l-hadîs'i ele alınmıştır. İkinci bölümde Ahsenü'l-hadîs, dinî-edebî yönden incelenmiş; âyet, hadîs, atasözü, deyim, şiir, hikâye ve kıssa gibi unsurların değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin yurt içi ve yurt dışındaki nüshalarının tavsifi yapılmış ve metnin kuruluşunda takip edilen metod açıklanmıştır. Ayrıca bu bölüm, eserin muhtemel müellif hattı nazara alınarak oluşturulan metnini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study bearing the name of“Ahsenu'l-hadith of Okcuzade Mehmed Shahi (Study on-Text)”, the work has been examined in the aspects of religion and literature by presenting the text of Ahsenu'l-hadith of Mehmed Shahi. Vocabulary has been added to the end of the work consisting of an introduction, three chapters, and a conclusion. In the introduction part, the tradition of the poetic writing of forty hadith in our literature has been mentioned. In the first chapter, life, religious order, personality, works and Ahsenu'l-hadith of Okcuzade Mehmed Shahi have been discussed. In the second chapter, Ahsenu'l-hadith has been studied in the aspects of religion and literature; evaluation of elements such as verses, hadiths, proverbs, idioms, poems, stories and kıssas has been carried out. Moreover, in the third chapter, characterization of copies of the work located in the country or abroad has been done and the method followed while establishing the text has been explained. In addition, this chapter also contains the text of the work which is created by considering the handwriting of the author.