Ahmed Mustafa el-Merâğî'nin 'Ulûmu'l-Belâğa adlı eserinin belâğat açısından değerlendirilmesi
The rhetorical evaluation of the work called 'Ulûmu'l-Belâğa by Ahmed Mustafa el-Merâğî
  1. Tez No: 459603
  2. Yazar: ABDUSSELAM TAKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Belâğat, Fesâhat, Me'ânî, Beyân, Bedî, el-Merâğî, Ulûmu'l-Belâğa
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tezde Ahmed Mustafa el-Merâğî'nin (ö. 1952) 'Ulûmu'l-Belâğa adlı eserininin belâğat açısından değerlendirilmesi konusu ele alınmıştır. Öncelikle Ahmed Mustafa el-Merâğî'nin hayatı, eserleri, ilmi şahsiyeti ve belâğat metoduna kısaca değinilmiş, 'Ulûmu'l-Belâğa eserinin içeriği göz önünde bulundurularak belâğat, fesâhat ve bunlara bağlı konular ele alınmıştır. Daha sonra 'Ulûmu'l-Belâğa eserinin üç konusu olan me'âni, beyân ve bedî' ilimleri sistematik bir biçimde başta el-Merâğî'nin eseri olmak üzere klasik ve modern eserler de göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Bu çalışma, 'Ulûmu'l-Belâğa eserinin giriş kısmının tanıtımı; me'ânî ilmi uygulamaları; beyân ilmi uygulamaları; bedî' ilmi uygulamaları ve eserin değerlendirilmesi olmak üzere beş bölümden oluşur. Bu tezin yapılmasının öncelikli amacı 'Ulûmu'l-Belâğa eserinin, anlaşılması olmakla beraber zikredilen belâğat ilminin üç konusunun bu tez vasıtasıyla sistemli bir şekilde bir daha okunması, hatırlanması ve belâğat ilmine katkı sağlamasıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the rhetorical evaluation of the work called 'Ulûmu'l-Belâğa by Ahmed Mustafa el-Merâğî is studied. In first place, Ahmed Mustafa el-Merâğî's life, works, his scholarly personality and rhetoric method are shortly referred, and rhetoric, fluency and the issues connected to these notions are mentioned considering the content of the work 'Ulûmu'l-Belâğa. Then, the scholarships of al-Ma'ânî, al-Bayân, and al-Badî', which are the subjects of the work 'Ulûmu'l-Belâğa, are systematically analyzed starting with the work by el-Merâğî, and this analysis is conducted by taking the classical and modern works into consideration. This study consists of five parts: the introduction of the first part of 'Ulûmu'l-Belâğa, the practice of meaning, the practice of depiction, the practice of aesthetic, and the evaluation of the work. The primary purpose of this study is to read and understand the work 'Ulûmu'l-Belâğa as well as to read, to remember the three issues of rhetoric mentioned in the work and to contribute to the scholarship of rhetoric. Key Wors: Rhetoric, Fluency, al-Ma'ânî, al-Bayân, al-Badî', al-Marâğî, 'Ulûmu'l-Belâğa.