Geri Dön

Hadis literatüründe Fedâilü's-Sahâbe türü kaynaklar ve Nesâî'nin Fedâilü's-Sahâbesi

Sources like Fedâilü's-Sahâbe in hadith literature and Nesâî's Fedâilü's-Sahâbe book

  1. Tez No: 459604
  2. Yazar: HASAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAİT UZUNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156

Özet

Sahabe, geçmişte olduğu gibi bu gün de Müslümanlar arasındaki temel tartışma konularından biridir. Sahabe tasavvuru İslam dünyasındaki ekolleşmenin temel unsurlarındandır. Bu da sahabenin önemini artırmaktadır. Özellikle Şia ve Ehl-i Sünnet ekollerinin temel ayrılma noktası bu alandır. Sünni nazarda yüksek itibara sahip olan sahabe, bu itibarını Şia'da görmemekte, ilk üç halife başta olmak üzere sahabenin tamamına yakını tekfir edilmekte, din mensupları nezdinde kötü gösterilmektedir. Şia'nın bu olumsuz tavrına karşılık Ehl-i Sünnet de sahabeyi koruma onun faziletini benimseme gayretinde olmuşlardır. Ehl-i Sünnet, genelde sahabeye saygılı olmayı, onları korumayı ilke edinmiştir. Özellikle“Mihne”dönemindeki olumsuz sahabe tasavvurunu düzeltmek, bu dönemde yazılan“Mesâlib”türü eserlere bir reddiye olarak“Fezâilü'-Sahabe”veya“Menâkıb”türü eserler yazmak ve ehl-i bid'at'ın fikirlerine dayanak için uydurulan rivayetlere karşı sahih rivayetleri derleme gereği duyulmuştur. Bu konuda pek çok eser telif edilmiştir. Nesâî de sahabenin faziletini belirten rivayetleri derleyen müctehid âlimlerdendir. es-Sünenü'l Kübra'sının Menâkıb bölümü daha sonra müstakil bir kitap olarak Faruk Hammade'nin tahkikiyle basılmıştır. Biz de bu kitapta geçen rivayetleri değerlendirerek, rivayetlerin numara sırasına göre her biri hakkında açıklamalar yaptık, rivayetin sıhhati, senedi ve hakkında yapılan yorumlara da kısaca değindik Sahâbe, Fezâil, Nesâî, Fezâilü's-Sahâbe, Fezailü's-Sahâbe Eserler

Özet (Çeviri)

Companion is one of the main debate issue between Muslims the same as today in the past. Realisation of the companion is basic factor in İslamic Ecol. This also increases the significance of companion. This field is the primary seperation point especially in the Shi'a and Followers of Sunnah ecols. Although followers of Sunnah regard companion as great reputable, they are disregarded by The Shi'a. The Shi'a's main target is to denigrate and to revile companion, to tarnish companion's image even they want to show companion as bad by saying them unbeliever. This belief about almost all companions particularly first three caliphs was placed in their belief systems. In return for the Shi'a's this negative manner, Followers of Sunnah also tried to show great respect to companion in order to protect them, to adopt their merits since they know companion as first member of religion and carrier from generation to another generation. The Followers of Sunnah usually adopt as a principle to be respectful to companions and protect them. Especially in“Mihne”period as a refutation of“Mesalib”type,“Fezailü's- Sahabe”or“Menâkıb”type works were written to restore negative companion thought and authentic rumours need to be compiled towards to rumours which were adapted to base Ahlul Bidat's opinions. Many works were reconciled related to this topic. Nesai are also important scholar who compiles rumours concerning to merit of companion. He wrote“Fezailü's- Sahabe”as a part of“Es-Sünenü'l Kübra”. Afterwards“Fezailü's-Sahabe”was printed as a private book with Faruk Hammadde's enquiry. We make statements about each rumor according to ordinal numbers of rumors by evaluating rumors in this book, We mention briefly comments about correctnees and time of rumors. Keyword: Sahabe, Virtue, Nesai, Sahabe's Virtue, Fezailü's-Sahabe Works.

Benzer Tezler

  1. Sahâbe arasında efdaliyet konusu ve efdaliyetin hadis kaynaklarına yansıması

    The issue of the ranking (Tafdîl) of the prophet's companions and its reflection in hadith sources

    ABDURRAHİM YEŞİLMEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EFENDİOĞLU

  2. Hadis rivâyetinde muammerûn olarak isimlendirilen râviler ve rivâyetleri

    In the narration of hadith the narrators named Muammerun and their narrations

    RABİA KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    DinKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULKADİR EVGİN

  3. Hadis literatüründe ihtisâr yöntemi -İbn Kesîr'in İhtisâru Ulûmi'l-Hadîs'i bağlamında-

    Summary method in hadith literatüre: Ikhtisar Ulum-al-Hadith

    HATİCE KÜBRA ÖZMEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinAkdeniz Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZİŞAN TÜRCAN

  4. Hadis literatüründe yüz hadisler ve Halvetî Muhyî'nin Gül-i Sad-Berk adlı eseri (tahkîk, tesbit ve tahrîc)

    One hundred hadiths (propetic traditions) in the hadith literatüre and the work of Halveti Muhyi 'Gul-i Sad Barg'(a critical editon)

    MEVLÜT HALİLOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinDokuz Eylül Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK

  5. Hadis literatüründe Kitabü'l-Ahlaklar

    Kitab al-Akhlaqs in the hadith literature

    SERMİN TOPRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    BibliyografyaDokuz Eylül Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ABDÜLKADİR PALABIYIK