Vechî dîvânı: İnceleme, metin
The divan's of Vechi: Study-text
  1. Tez No: 459781
  2. Yazar: VELİ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vechî, Divan, Klasik Türk Şiiri, Tasavvuf, Vechi, Divan, Classical Turkish Poetry, Tasavvuf
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Vechî, XVI. yüzyılda yaşamış bir Klasik Türk Edebiyatı şairidir. Eserinden hareketle Gelibolulu olduğu anlaşılmaktadır. Doğum ve ölüm tarihi hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır. Vechî'nin tek eseri üzerinde çalıştığımız divanıdır. Bu divan Atatürk Üniversitesi Seyfettin ÖZEGE Kütüphanesinde kayıtlıdır. Vechî Divan'ı üzerine yaptığımız çalışmanın konusu şairin hayatı, edebî kişiliği, eserin şekil ve dil özelikleri ve transkripsiyonlu metin ve Türkiye Türkçesidir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Bölümün sonunda çalışmada kullanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vechi was a classical Turkish Literature poet, who lived in the XVI century. It was understood his work that he is from Gallipoli. There isn't any information about his birth and date in the books. The only work of Vechi is Divan we study on. This book is registered with 61-62 numbered ASL books in Seyfettin Özege library, Atatürk University. Our study on Vechi Divan consists of three sections. In the first section, the life of the poet and his literary identity's in the second section, the linguistic and figuristic feature of his work, and in the third section, the transcripted text and Turkey Turkish of Vechi Divan are taking places. Our study consists of three main section. At the end of the section, source books used on the study are mentioned.