XI. yüzyıldan XIV. yüzyıla kadar Anadolu'da Oğuzlar/Türkmenler
The Turkmens/ Oghuz i̇n Anatolia from the XI. to the XIV. century
  1. Tez No: 459780
  2. Yazar: MELEK KAYMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GEYİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenler, Oğuzlar, Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu, Anadolu Selçuklu Devleti, The Turkmens, The Oghuz, The Great Seljuk Empire, Anatolia, The Anatolian Seljuk State
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devleti'nde gerek askerî gerek siyasî olarak önemli derecede etkin olan Türkmenler Türk tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Bu önem bizi Türkmenlerin ilk olarak yaşamını sürdürdüğü Orta Asya bölgesindeki faaliyetlerden Büyük Selçuklu Devleti içindeki faaliyetlere, Türkmenlerin Anadolu'ya gelerek buraların Türkleşmesi için yaptıkları faaliyetlerden kendi içlerinde güçlenerek Anadolu'daki siyasi faaliyetlere götürmektedir. Adına ilk olarak Orhun Kitabeleri'nde rastladığımız Oğuzlar, Orta Asya'da Karahanlıların ve Gaznelilerin baskılarına maruz kalınca Anadolu'ya keşif amaçlı seferler düzenlemiş ve Anadolu'da akınlar yapmışlardır. Nihayetinde 1071 Malazgirt Savaşı ile Oğuzlar, Anadolu'da Türk hâkimiyetini başlatma adına büyük bir adım atmışlardır. Türkmenler bir taraftan yeni yurtlarına yerleşirken diğer taraftan bu coğrafyada teşkilatlanmaya başlamışlardır. Anadolu Selçukluları'nın teşkilatlanmasını Moğol istilası ile birlikte Türkmenlerin kendi içinde teşkilatlanması takip etmiştir. XI. YY'dan XIV. YY'a Anadolu'da Oğuzlar/ Türkmenler adı altında hazırladığımız yüksek lisans tezi, Türkmenlerin Orta Asya'daki faaliyetleri ve Anadolu'ya gelerek devlet içindeki askerî-siyasî faaliyetleri üzerine odaklıdır.
Özet (Çeviri)
The Turkmens, who were, to a significant extent, effective both militarily and politically in the Great Seljuk Empire and the Anatolian Seljuk State, are of great importance in terms of the History of the Turks. This importance leads us to the Turkmens' activities which can be seen from Central Asia, the earliest homeland in which they lived, to the Great Seljuk Empire, and from the Turkification activities of Anatolia while the Turkmens came into the region to the politics while they became stronger within their own groups/tribes, in the region. The Oghuz, whose name was first appeared in the Orkhon Inscriptions, organised expeditions into Anatolia with the aim of exploration and started raiding the region as they were exposed to the pressures from Ghaznavids and Karakhanids in Central Asia. Eventually, in 1071, the Turkmens took a big step towards establishing Turkish dominance over Anatolia as a result of the battle of Manzikert. The Turkmens began to settle into their new homeland, while at the same time becoming organized in that region. With the Mongols' invasion of Anatolia, the organisation of Anatolian Seljuks was followed by the Turkmens' organisation process within their own groups/tribes. The main focus of this study that I wrote with the title, the Turkmens/Oghuz in Anatolia from the XI. to the XIV, is on the Turkmens' activities in Central Asia and their military-political activities within the state while they settled into Anatolia.