Türkiye Türkçesi ağızlarında seslenme sözleri
Adressing words in Turkey dialects
  1. Tez No: 459915
  2. Yazar: MERVE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Seslenme, Seslenme Sözleri, Hitap, Türkiye Türkçesi Ağızlarında Seslenme, Addressing, addressing words, addressing, addressing in Turkey Turkish dialects
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada seslenme sözlerinin Türkiye Türkçesi ağızlarındaki durumu üzerinde durulmuştur. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde seslenme sözleri için kullanılan terimler, seslenme sözlerinin aldığı ekler, seslenme sözlerinin söz varlığı, sözcük türü bakımından seslenme sözleri, cümle ögesi olarak seslenme sözleri, seslenme sözlerinin kullanım alanları vd. oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmı ise bulgular bölümüdür. Türkiye Türkçesinin dört ana ağız bölgesinin her birinden o ağız bölgesinin özelliklerini belirgin şekilde yansıtan araştırmalar taranarak seslenme sözleri çıkartılmıştır. Bu bulgulardan hareketle de seslenme sözlerini oluşturan yapıların bir tasnif denemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focus on the situation of adressing words in Turkey dialects. The study formed as two parts. The first part of study is formed from terms for adressing words, morphem staken by adressing words, vocabulary of adressing words, adressing words in regard to part of speech, adressing words as sentence element, usagearea of adresing words andect. These condpart is findings. Adresseng words were detected by scanning studies that represent the features of dialect are clearly from each of four main dialects in Turkey Turkish. A classification trial for structures that adressing words was made with reference to the findings.