Devlet-içi çatışma analizi: Chavez ve Maduro dönemlerinde Venezuela'da politik çatışmalar
Analysis of intra-state conflict: Political conflicts under Chavez and Maduro administrations
  1. Tez No: 459916
  2. Yazar: DENİZ PELİN DİNÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ONUR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Çatışma, Sosyal Çatışma, Chavez, Petro-Devlet, Political Conflict, Social Conflict, Chavez, Petro-State
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyanın kanıtlanmış en büyük ham petrol rezervine sahip Venezuela'da, petrol gelirleri, tarih boyunca ülkenin hem ekonomik hem de siyasi gelişmelerinde önemli rol oynamıştır. 1958 yılında Punto Fijo Paktını imzalayan ülke elitleri, seçimleri kimin kazandığına bakmaksızın, petrol gelirlerini kendi aralarında paylaşmışlar, böylece ülkede petrol gelirlerinin paylaşılamaması üzerine ortaya çıkabilecek olası çatışmaların önüne geçmişlerdir. Ancak 1998 yılında Hugo Chavez'in ülke başkanı olarak seçilmesi bu 40 yıllık dönemi sona erdirmiştir. Hugo Chavez, ülkedeki petrolü kamulaştırmak suretiyle petrol gelirlerini Punto Fijo elitlerinden almıştır; böylece Venezuela'da 1998 yılında başlayan ve halen devam eden politik çatışma ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, Venezuela'da uzun yıllardır devam eden devlet-içi çatışmalar üzerine vaka çalışması metodunu kullanarak kapsamlı bir analiz yapmaktır. Söz konusu çatışmaların faktörleri üzerine literatürdeki baskın görüş çatışmanın toplumsal kutuplaşmaları içeren sosyal bir çatışma olduğu görüşüdür. Bu çalışmada ise çatışmanın sosyal değil, çevresel faktörleri (petrol gelirleri) içeren politik bir çatışma olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Venezuela has the world's largest proven crude oil reserves. Oil revenues has played an important role in both economic and political development of the country. The country's elite, who signed the Punto Fijo pact in 1958, shared the oil revenues among themselves, regardless of who won the elections, thus avoiding possible conflicts that could arise as a result of the oil revenues not being shared in the country. However, the election of Hugo Chávez as the country's president in 1998 ended the 40-year period. By expropriating the oil in the country, Hugo Chávez took the oil revenues from the hands of the Punto Fijo elites, thus the political conflict in Venezuela has started in 1998 and to today it still continues. The aim of this work is to conduct a comprehensive analysis of long-standing intra-state conflicts in Venezuela by adopting case study methodology. The dominant opinion in the literature claims that the ongoing Venezuelan conflict has social factors like social polarization, ergo it is a social conflict. However, according to the results of this analysis, the conflict in the country is political and has different political and environmental factors like oil revenues.