Tavşanlarda botulinum toksin a'nın doku genişletici ile elde edilen fleplere olan etkisi
The effect of botulinum toxin a obtained with tissue expander on flaps in rabbits
- Tez No: 460053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE KURT ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Doku genişletme, Botulinum Toksin A, tavşan, Tissue expansion, Botulinum toxin-A, Rabbit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Alt ekstremite rekonstrüksiyonu sırasında karşılaşılan etraf lokal doku kısıtlılığını doku genişletici uygulaması ile ortadan kaldırmak ve hızlı expansiyon sağlamada doku genişletici uygulama zorluklarının Botulunium toxin A (BTX-A) yardımı ile üstesinden gelerek alt extremite rekonstrüksiyonunda kullanımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 8 adet tavşanın her iki arka uylukları aynı anda kulanılarak iki deney grubu oluşturuldu. Deney grubunda tavşanın sağ uyluğunda işaretlenen alana BTX-A toksini yapıldı. BTX-A uygulamasından 5 gün sonra hem deney hem kontrol grubunda uylukta planlanan yere doku genişletici diseke edilen alana yerleştirildi. Deney ve kontrol grubundaki doku genişleticiler eş zamanlı 2-3 er gün arayla şişirilerek 90 cc hacime ulaşıldı. Doku genişlemesi işleminden sonra doku genişletici çıkarılarak elde edilen fasiokutan flepler 3 kenarından kesildi, en ve boyları ölçüldü ve alan hesaplamaları yapıldı. Genişletilen dokudan histopatolojik inceleme amaçlı tam kat biyopsi alındı. Bulgular: Yapılan genişletme işleminde BTX-A toksin uygulanan grupta yapılan flep ölçümlerinde daha fazla alan kazanıldı. Histolojik ölçümlerde BTX-A uygulanan grupta ilk biyopsideki damar yoğunlukları hafif düzeyde iken; kontrol grubunda damar yoğunluğu yoktu. Doku genişleticiler çıkarıldıktan sonra biyopsi materyalindeki damar yoğunluğu düzeylerine göre gruplar arasında fark yoktu. Sonuç: Botulinum A toksinin doku genişletme işleminde elde edilecek fasiokutan flep alanlarını anlamlı derecede arttırdığı tespit edilmiştir. Klinikte başka amaçlarla kullanılan bu ajanın doku genişletmeye yardımcı bir ajan olarak klinik uygulamada yer alabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this work is to address the deficit in the surrounding tissue using tissue expanders and evaluate the effect of the application of Botulinum Toxin A (BTX-A) to accelerate the tissue expansion during the reconstruction of lower extremity. Methods: Two working groups were formed by using two sides of the rear femoral regions in 8 rabbits. In the working group, BTX-A was injected to the right rear femoral region of the rabbits. 5 days after the injection of BTX-A, tissue expanders were implanted in the femoral regions of both working and control groups. İn both groups, the expanders were inflated with 2-3 day intervals until obtaining the total volume of 90 cc. After the completion of the tissue expansion, the expanders were removed, fasciocutaneous flaps were elevated. The dimensions of the elevated flaps were measured and these data were used to calculate the area of the flaps. For the histological examination, biopsy from the expanded tissue was taken. Results: The study indicated that the calculated flap area for the BTX-A applied group was higher than that of control groups. According to the histological observations before the removal of the tissue expanders; while BTX-A-applied groups showed a low blood vessel density, the control group showed no blood vessel density. There was no difference in the blood vessel density in both groups after the removal of the tissue expanders. Conclusion: It was shown that the application of BTX-A increased the flap area significantly. Our results suggested that BTX-A can be used to enhance tissue expansion besides its other applications in clinical studies.