Spor tüketicilerinin bireysel yenilikçilik ve tüketici alışveriş davranış biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestidation of the relationship between individual innovation and shopping behaviour of the consumers
- Tez No: 460107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KEPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Tüketicileri, Bireysel Yenilikçilik, Alış Veriş Davranış Biçimleri, Spor Aktivitesi, Sport Consumers, Individual Innovation, Hedonistic Purchase Behaviour, Sport Activity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, spor tüketicilerinin bireysel yenilikçilik ve alışveriş davranış biçimleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmada ayrıca, spor tüketicilerinin yaş, cinsiyet, medeni durumu, eğitim seviyesi, meslek durumu, düzenli spor yapıp yapmadıkları, spor yerine başka aktiviteler yapmayı tercih edip etmedikleri, spor aktiviteleri için ürünlerde neye dikkat ettikleri, aylık alış veriş harcamaları, alış veriş harcamalarının ne kadarını spora ayırdıkları, spor ürünlerinde markalı ürünlerin taklitlerini kullanıp kullanmadıkları gibi kişisel bilgiler açısından anlamlı farklılıklarının bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Muğla ili ve ilçelerinde ( Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ) yapılan bu araştırmaya, 346 erkek ve 239 kadın olmak üzere toplam 585 spor tüketicisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla beş bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunun birinci bölümünde, bu araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanmış 11 soruluk demografik özellikler formu, ikinci bölümde bireysel yenilikçilik ölçeği, üçüncü bölümde spor tüketicilerinin hazcı satın alma davranışlarının ölçeği, dördüncü bölümde alış veriş tutkusu ile satın alma davranışının boyutlarını belirlemeye yönelik ölçek, beşinci ve son bölümde ise satın alma davranışının boyutlarını belirlemeye yönelik ölçek kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, Spor tüketicilerinin bireysel yenilikçilik davranış düzeyi yükseldikçe, hazcı satın alma davranış düzeylerinde de yükselme olduğu görülmüştür. Spor tüketicilerinin yenilikçilik davranışları ile alışveriş tutkuları arasında ilişki olduğu, spor tüketicilerinin satın alma davranışları boyutları ile spor tüketicilerinin yenilikçilik davranışları arasında ilişki olduğu, spor tüketicilerinin yaş grupları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri arasında farklılık olduğu, spor tüketicilerinin medeni durumları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri arasında farklılık olduğu ve spor tüketicilerinin spor için harcayacakları zamanda başka aktiviteleri tercih etme durumları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri farklı olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan; spor tüketicilerinin cinsiyetleri ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri arasında farklılık olmadığı, spor tüketicilerinin meslek grupları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri arasında farklılık olmadığı, spor tüketicilerinin düzenli spor yapma durumları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri arasında farklılık olmadığı, spor tüketicilerinin spor aktiviteleri için alacakları üründe dikkat ettikleri özelliklerle bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri farklı olmadığı, spor tüketicilerinin aylık alışveriş harcama tutarları ile bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri farklı olmadığı, spor tüketicilerinin aylık alışveriş harcamalarında spora ayırdıkları kısımla bireysel yenilikçilik davranış düzeyleri farklı olmadığı ve spor tüketicilerinin spor ürünlerinde markalı ürünlerin taklitlerini kullanma durumları ile bireysel yenilikçilik düzeylerinin farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between individual innovation and shopping behaviour of the sport consumers. More over the relationships among some variables such as age, gender, marital status, education level, occupation, sport habit, lesure time activities, montly shopping expenditures, the amount of sport shopping expenditure and the aim of using conterfeit products are investigated. The sample of the study composes of 346 male and 239 female (585 total) sport consumers of Muğla province and districts (Ortaca, Köyceğiz, Dalaman). The data of the research study were obtained collected through the administration of a Likert type questionnaire. In the first part, demograpics containing 11 questions, in the second part individual innavation scale, in the third part hedonistic purchase behaviour of the sport consumers scale, in the fourth part the dimension of the buying behaviour and shopping passion scale and in the last part dimensions of shopping behaviour scale were used. The data of the study were collected through the administration of non-parametric test statistics. The descriptive statistics such as Pearson Correlation Analysis are used to determine the relationship between individual innovation and hedonistic purchase behaviour (0.01-0.05). The difference between individual innovation and hedonistic purchase behaviour are determined by Mann-Whitney U, Kruskal Wallis Analysis (0.05). The key findings of the study are: when individual innovation increases hedonistic purchase behaviour increases as well. There is a significant relationship between individual innovation and hedonistic purchase behaviour. There is a significant relationship between sports consumer purchasing behavior and individual innovation. There is a significant difference between consumer purchasing behaviour and individual innovation. There is a difference between consumers ages and individual innovation. There is a significant difference between consumers genders and individual innovation. There is a significant difference between consumers other lesisure time activity preferences and individual innovation. On the other hand, there is no significant relationship between gender and individual innovation. There is no significant relationship between occupation groups and individual innovation. There is no significant relationship between regular sport habit and individual innovation.There is no significant relationship between regular sport habit and individual innovation. There is no significant relationship between consumers' preferences and individual innovation. There is no significant relationship between the amount of sport shopping expenditure and individual innovation. There is no significant relationship between prefering conterfeit products and individual innovation.