2013-2016 yılları arasındaki migren tanısı alan çocuk olguların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 460266
  2. Yazar: DENİZ KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, pediatri, Headache, migraine, pediatric
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
AMAÇ: Pediatrik yaş grubunda başağrısı; hem genel pediatri hem de pediatrik nöroloji polikliniklerine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Bu çalışmada amaç migren tanısı alan olgularımızın klinik ve laboratuvar bulgularını geriye dönük olarak incelemektir. METOD: Çalışmaya Ocak 2013-Ocak 2016 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği' ne başvuran ve migren tanısı alan hastalar dahil edildi. Migren tanılı hastaların klinik ve laboratuvar özellikleri geriye dönük olarak incelendi. Auralı ve aurasız migren olarak iki alt grubun istatistiksel olarak karşılaştırılması yapıldı. BULGULAR: Çalışmaya 91 kız (%63.1) ve 53 erkek (%36.8); yaş ortalaması 12.99 ± 2.68 yıl olan toplam 144 hasta alındı. Hastaların 57'si (%39.6) auralı migren, 85'si (%59.1) aurasız migren, 2'si (%1.38) migren benzeri epizodik sendromlar tanılı hastalardı. Auralı hastaların yaş ortalaması 12.99 ± 2.68 yıl, aurasız hastaların yaş ortalaması ise 11.87 ± 2.75 yıl idi (p=0.017). Migrenli kız hastaların 44'ü (%48.4), erkek hastaların ise 13'ü (%24.5) auralı migren olarak takip edilmekteydi (p=0.008). Migren tanılı 144 olgunun 27'si (%18.8) 10 yaş altında, 117'si (%81.3) 10 yaş üzerinde idi. TARTIŞMA: Migrenin çocukluk çağında tahmin edilenden sık görülen kronik bir hastalık olması nedeniyle, bireysel ve toplumsal yükü önemsenmelidir. Pediatri polikliniklerine sık başvuru nedeni olan baş ağrısının, iyi bir anamnez ile değerlendirilmesi, ayrıntılı fizik muayene migren başağrısı tanısı açısından çok değerlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Headache in the pediatric age group; Is one of the most common reasons for referral to both general pediatrics and pediatric neurology outpatient clinics. The aim of this study is to retrospectively review the clinical and laboratory findings of our migraine patients and compare them with the literature. METHOD: 144 patients who were admitted to the Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi pediatric neurology clinic between January 2013 and January 2016 and who were diagnosed with migraine were included in the study. Clinical and laboratory features of these patients diagnosed with migraine were reviewed. Statistically compared two subgroups as migraine without aura and with aura. RESULTS: A total of 144 patients, 91 female (63.1%) and 53 male (36.8%) were included in the study. The mean age of the patients was 12.99 ± 2.68 years. 57 (39.6%) of the patients had migraine with aura, 85 (59.1%) were migraine without aura, and 2 (1.38%) were migraine-like episodic syndromes. The mean age of the patients with auras was 12.99 ± 2.68 years and the mean age of the patients without auras was 11.87 ± 2.75 years (p=0.017). 44 of migraine female patients (%48.4) and 13 of male patients (%24.5) were followed as migraine with aura. Twenty-seven (18.8%) of the 144 patients with migraine were below 10 years of age, and 117 (81.3%) were over 10 years of age. CONCLUSION: Because migraine is a common chronic disease that is predicted during childhood, individual and social burden should be considered. The evaluation of the headache, which is a frequent cause of admission to the pediatric outpatient clinics, with a good history and detailed physical examination are very valuable in diagnosis of migraine headache.