Multinomiyal logistik regresyon analizi ve anket verilerinde uygulanabilirliği
Multinomial logistic regression analysis and applicability in survey data
- Tez No: 460343
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Multinomiyal, odds oranı, referans kategori, anket, Multinomiyal, odds ratio, reference category, survey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bahçe S, Multinomiyal logistik regresyon analizi ve anket verilerinde uygulanabilirliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van 2017. Bu çalışmada, multinomiyal logistik regresyon analizi yöntemi teorik olarak tanıtılmış ve anket verileri ile bir uygulaması yapılmıştır. Uygulama için kullanılan anket, demografik özelliklerin yanı sıra; 32 sorudan oluşmuş ve her soru 5 seçenekli olarak kurgulanmıştır. Anket, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde çalışan 407 akademik ve idari personele uygulanmıştır. Bu sorular ile çalışma süresi, cinsiyet, pozisyon ve medeni hal değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek üzere, multinomiyal logistik regresyon analizi yapılmıştır. Analiz için anket çalışmasında yer alan soruların hepsinde son kategori referans kategori olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda, soruların büyük bir kısmı için demografik özellikler ile sorular arasındaki ilişkiler istatistik olarak önemli bulunmuştur. Bu sonuçlara göre anket yoluyla elde edilen verilerde değişkenlere ait seçeneklerin veya kategorilerin sıralı olmaması ve bağımlı değişkenin ikiden çok kategorili olması durumunda, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde multinomiyal logistik regresyon analizinin kullanılabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bahçe S, Multinomial logistic regression analysis and applicability in survey data. Yuzuncu Yil University, Institute of Health Sciences, Department of Biostatistics, Master Thesis, Van 2017. In this study, multinomial logistic regression method was introduced theoretically and an application was performed with the survey data. In addition to demographic characteristics , the survey consisted of 32 questions with 5 categories. The survey was performed to 407 academic and administrative staff at Yüzüncü Yıl University. Multinomial logistic regression analysis was performed to examine the relationship between these questions and working duration, gender, position and marital status. In order to analyses, the last category was considered as reference category for all the questions in the survey. As a result of the study, for most of the questions, the relationships between the demographic characteristics and the questions were found statistically significant. According to these results, it is emphasized that multinomial logistic regression analysis can be used when the categories to the variables in the survey are non-sequential and dependent variable has more than two categories.