Evcil hayvan sahiplik rolünün evcil hayvanlara yapılan harcamalara etkisinin incelenmesi
Examining the effect of pet owner's role on pet related expenditures
- Tez No: 460450
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evcil hayvan, evcil hayvan sahiplik rolü, evcil hayvan ürünleri, evcil hayvanlara yapılan harcamalar, Pet, pet owner's role, pet products, pet related expenditures
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Evcil hayvan sahipliği asırlardır varlığını sürdüren büyük bir tarihe sahiptir. Tarih boyunca bu roller değişmiş ve günümüzde evcil hayvanlar ailemizin bir parçası haline gelmiştir. Değişen bu rollerle birlikte evcil hayvanlara yapılan harcamalar da değişiklik göstermiştir. Bu çalışmada, evcil hayvan sahiplik rolünün gıda, sağlık ve üründen oluşan evcil hayvanlar için yapılan harcamalar üzerinde oluşturduğu etkiyi araştırmak için kedi ve/veya köpek sahiplerine anket uygulanmıştır. Ayrıca hane halkı geliriyle evcil hayvanlara yapılan harcamalar arasındaki ilişki ve evcil hayvanın türünün sahiplik rolü üzerinde yarattığı farklılık da incelenmiştir. Verilerin analizinden elde edilen sonuçlara göre, beş ayrı sahiplik rolü (arkadaş, genişletilmiş benlik, meta, çocuk ve sorun) bulunmuştur. İleri araştırmalar evcil hayvanın türünün sahiplik rolü üzerinde farklılık yarattığını göstermiştir. Sonuçlar ayrıca sahiplik rolünün evcil hayvanlara yapılan harcamalar üzerinde fark oluşturmadığını göstermiştir. Hane halkı geliriyle evcil hayvanlara yapılan sağlık ve ürün harcamaları arasında ilişki bulunmuştur. Fakat gelirle gıda harcamasına yönelik bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Pet ownership that has a great history has been maintaing its presence for ages. Through the history roles of pet has changed and today, pets has become the part of our families. Together with the change of the roles, pet-related expenditures have shown changes as well. In this study, a questionnaire has been applied on cat and/or dog owners in order to investigate the effect of pet owner's role on pet-related consumption consists of food, health and product expenditures. The relationship between household income and pet-related expenditures and the difference that type of the pet has created on pet owner's role have been also examined. According to the results of data analysis, five different pet owner's roles (companion, extended self, object, child and problem) have been found. Further results have indicated the difference that the type of the pet has created on pet owner's role. The results also have showed no differences between pet owner's role and pet related expenditures. The relationship between household income and health and product expanditures has been found. However no relationship has been found regarding income and food expenditures.