Hastanelerde bilgi sistemleri: Libya sağlık sektörüne yönelik bir model önerisi
Information systems in hospitals: A model for the Libyan health industry
- Tez No: 460484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTAY OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Endüstrisi, Bilgi Sistemleri, Sağlık Bilgi Sistemleri, Health care, Information Systems, Health Information Systems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hizmet İşletmeciliği Yönetimi ve Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sağlık hizmetleri, sağlık sektöründe önemli bir rol oynamaktadır ve bu hizmetleri her bireyin ulaşabileceği bir maliyetle vatandaşlara kısa sürede ulaştırabilmek de önemlidir. Ayrıca, bu hizmetler ülkenin dört bir yanında erişilebilir olmalıdır. Bu sebeple, bu araştırmanın amacı hastanelerdeki bilgi sistemlerini incelemek ve böylece Libya'da sağlık hizmetleri için örnek teşkil edecek bir model ortaya koymaktır. Araştırma yöntemi: Araştırmada çalışanlara ve sağlık personeline anket uygulanarak hastanelerden ve kliniklerden veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Sonrasında ise Libya sağlık hizmetleri için bir model oluşturabilmek amacıyla sonuçlar analiz edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucuna göre Türkiye'de sağlık sektörünün ve sağlık personelinin eğitim ve öğretimini içeren bilgi sisteminin Libya'dakinden daha başarılı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, bu çalışma hastanelerde bilgi sistemlerinin yönetimsel yapısının temellerini oluşturacak ve sorunlara çözümler üretecek veriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Health care plays an important role in the health sector. It is important to improve these services for the citizens with a cost within reach of every individual, and in a short time as well. Besides, these services should be available throughout the country. For this, the objective of this research is to examine the information system in hospitals so that we can find a model system of health care services in Libya. Research method: The data was collected from hospitals and clinics through the application of a questionnaire to the employees and the medical staff. Then these results were analyzed in order to create a model system for Libya health services. Result: The results showed that the health sector in Turkey and the information system that includes education and training of medical staff, is considered to be more successful than that in Libya. And therefore, it has put the basic steps and solutions to create an administrative structure of information system in hospitals.