Martin Heidegger'in siyaset felsefesi
Martin Heidegger's political philosophy
  1. Tez No: 460495
  2. Yazar: HALUK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP TÜRKER, DOÇ. DR. İDİRİS DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Varlık, Batı, Modernite, Siyasal, Heidegger, Being, West, Modernity, Political
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Martin Heidegger 1889—1976 yılları arasında yaşamış bulunan bir Alman Filozoftur. Filozofun temel eseri Varlık ve Zaman (SeinundZeit)'dır. Heidegger'iHeidegger kılan bu çalışma, 1927 yılında yayınlanmıştır. O tarihten itibaren varlık felsefesi denildiğinde akla gelebilecek olan ilk isimlerden biri Heidegger'dir.“Martin Heidegger'in Siyaset Felsefesi”başlıklı bu tez çalışmasında, Heidegger'in siyaset felsefesine ait kavram ve olguları nasıl ele aldığı araştırılmıştır.Heidegger'in siyaset felsefesi ele alınırken meselenin daha iyi anlaşılabilmesi için düşünürün ontolojisine de yer verilmiştir.Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Heidegger'in hayatı, eserleri ve düşünce dünyası incelenmiştir. İkinci bölümde, Heidegger'in varlık ve siyaset felsefesine ilişkin temel belirlemelere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Heidegger'in düşüncelerinin siyasal açıdan taşıdığı içerimler ve Modern Siyasal İdeolojiler arasında mukayese yapılmıştır. Dördüncü bölüm ise sonuç ve değerlendirmeye ayrılmıştır. Çalışmada, temel olarak, M. Heidegger'in kendi eserlerinden, Heidegger hakkında yazılan kitaplardan, makalelerden ve tezlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Martin Heidegger is a German philosopher who lived between the years 1889—1976. His main work (magnum opus) bears the title Time and Being (Sein und Zeit). This work, which earned Heidegger a name, was published in 1927. Ever since, Heidegger is one of the most outstanding names in the field of philosophy of being. In this study entitled as“Martin Heidegger's Political Philosophy”, the way Heidegger analyzes the concepts and facts belonging to the domain of the political philosophy has been investigated. While discussing Heidegger's political philosophy, to get a better understanding of the issue, Heidegger's ontology, as well, has been given room in the study,which consists of four parts, the first of which covers Heidegger's life, works and a general schema of his ideas. The second part is covers the maindeterminations on Heidegger's political philosophy, as well as philosophy of being. In the third part, there is a comparison between the contents of Heidegger's ideas in terms of politics, and Modern Political Ideologies. The fourth and the last part covers the conclusion and evaluation. During the study, mainly Heidegger's own works and the secondary literature about his works such as books, articles and dissertations have been referred.