Bir kolluk kuvveti olan belediye zabıtası personelinin temel sorunları ve bu sorunlara getirilen çözüm önerileri
Basic problems of municipal officers with a law enforcement force and suggested solutions for these problems
  1. Tez No: 460496
  2. Yazar: BİLAL KIRMIZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BUĞRA KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Kolluk Kuvveti, Belediye Zabıtası, Municipalities, Law Enforcement, Municipal Police
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Yönetişim ve Siyaset Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türkiye'de kolluk kuvvetleri toplum genelinde asayişin temininde ve huzurun sağlanmasında vazgeçilmez bir unsurdur. Belediye zabıtası, bir anayasal bir kamu kurumu ve yerel yönetim birimi olan belediyede özel kolluk gücü statüsünde görev yapmaktadır. Belediye zabıtası yaşanılan kentte o kentin huzuru ve esenliği ile ilgili olarak yirmi dört (24) saat esasına göre görev yapmaktadır. Asli bir kamu görevlisi olan belediye zabıtası, görevini ifa ederken Belediye Kanunu, Belediye Meclisinin aldığı kararların uygulanması ve kendi görevi alanı ile ilgili birçok kanun ve yasal mevzuata dayanarak görevini icra etmektedir. Her mesleğin mensuplarının olduğu gibi belediye zabıtası olarak görev yapan personelin de meslek ve görevin ifası sırasında oluşan çeşitli sorunları, kendisini ilgilendiren özlük hakları ile ilgilisorunlar, yasa ve mevzuattan ve bu mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu tez çalışması; giriş bölümü, üç bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konuyla ilgili temel hipotez, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; yerel yönetimler ve belediyeler kısaca tanıtılacak, belediyelerde kolluk kuvveti olarak görev yapan belediye zabıtasının tanımı, tarihçesi, görevleri, yetki ve sorumlulukları belirtilecek ve son olarak 'kolluk kuvveti' kavramına değinilecektir. İkinci bölümde, belediye zabıtası olarak görev yapan personellerin yaptıkları göreve dair karşılaştıkları sorunları, belediye zabıtasının görev alanlarında yaşanan değişim, belediye zabıtasının görevini fiilen yapması esnasında karşılaştığı sorunlar, mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve belediye zabıtası personelinin özlük hakları ile ilgili sorunları 'belediye zabıtası personelinin temel sorun alanları' başlığı altında ana ve alt başlıklar halinde incelenecektir. Üçüncü bölümde, belediye zabıtası personelinin temel sorunlarına getirilen çözüm önerileri ikinci bölümde belirtilen başlıkların karşılığı olarak ana ve alt bölümler halinde işlenecek ve sorunlara; yasal, yapısal ve yönetsel çözüm önerileri getirilecektir. Sonuç bölümünde ise, belediye zabıtasının temel sorunlarından yola çıkılarak getirilen çözüm önerileri, özünde belediye zabıta teşkilatının kurumsallaşamaması ve buna dayalı etkin çalışamaması bağlamında irdelenecek ve yapılacak değişiklikler ile sorunlara getirilen çözümler sonucunda belediye zabıta teşkilatının ifa ettiği görevi daha etkin bir şekilde yapabileceği ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Law enforcement community in our country is an indispensable element in ensuring the provision of public order and peace in general. Municipal Police, a constitutional public institutions and private police force in the municipality, the local government unit serves on status. Municipal Police in relation to the peace and well-being experienced in that city, the city is working on a 24 hour basis. Which is an essential public officials Municipal Police, while performing the task of the municipality and performs many tasks on the basis of the Law and Legislation related to their mission field. As of each profession to members of the municipality who served as Police personnel from a variety of problems that occur during the execution of the profession and duties, itself related issues concerning Personal Rights, there arevarious issues arising from the laws and regulations and implementation of this legislation. This thesis consists of three chapters and a conclusion. In the first chapter; Local governments and municipalities will be introduced shortly, the definition of working Municipal Police as law enforcement officers in municipalities, history, functions, powers and responsibilities to be specified, and finally 'Law Enforcement' will focus on the concept. In the second part, the problems they encounter on their mission of serving as the Municipal Police staff; changes in the Municipal Police of duties, the problems faced during the making actual occupation of the Municipal Police, due to legislative issues and Municipal Police employee rights related issues of staff 'Municipal Basic Problem Areas of Police Staff' 'under will be examined in the main and sub-headings. In the third section, Municipal Police brought solutions to the fundamental problems of the staff will be processed in the main and sub-sections as specified in the provisions of the title and the second part of the problem; legal, structural and managerial solutions will be recommendations. In the conclusion, the Municipal Police of road basis brought solutions from the basic problem, lack of institutionalization of the core Municipal Police Organization and will be examinedin the context can not run it based on effective and tasks that perform the Municipal Police Organization in solutions result brought problems with changes to be made will be put forward to do more effectively.