Grafik tasarım ürünü olarak moda portfolyosu ve bir modaportfolyosu şablonu
Fashion portfolio as a graphic design product and a fashionportfolio template
  1. Tez No: 460521
  2. Yazar: UĞURCAN ÇORBACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: moda portfolyoları, moda illüstrasyonu, moda görselleri, hikaye panoları, portfolyo çeşitleri, portfolyo tasarımı, grafik tasarım, moda portfolyosu şablonu, fashion portfolios, fashion illustration, fashion visuals, mood board, portfolio types, portfolio design, graphic design, fashion portfolio template
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında moda ile grafik tasarımın ilişkisi, disiplinler arası işbirliği ile ortaya çıkan moda portfolyoları ve illüstrasyonları hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde moda ve moda illüstrasyonunun tarihi süreci özet bir şekilde anlatılmıştır. Devamında moda illüstrasyonu ve illüstratörü kavramlarına değinilerek moda illüstrasyonunun geçirdiği önemli değişimler örneklendirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde öncelikle tasarım alanındaki portfolyolar ve uygulanışına göre portfolyo çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir. Moda alanında çalışmakta olan sanatçı, tasarımcı, stilist, fotoğrafçı ve illüstratörlerin işlerini sergiledikleri sunum araçları olan moda portfolyoları detaylı şekilde incelenerek moda portfolyolarını diğer tasarım portfolyolarından farklı kılan özelliklere değinilmiştir. Bu özelliklerden en önemlileri olan moda skeçleri, hikaye panoları ve malzeme örneklerinin sergilendiği bölümler farklı tarzlarda ve amaçlarda hazırlanan portfolyolarla incelenmiş ve bu örneklerin güçlü yönleri vurgulanmıştır. Bir moda portfolyosunun nasıl hazırlanması gerektiği sorusuna yanıt niteliği taşıyan üçüncü bölümde portfolyo tasarım sürecinde dikkat edilen noktalar, izlenen yol ve uyulan kurallar hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde incelenen moda portfolyoları ışığında bir moda portfolyosu şablonu önerisi tasarlanmıştır. Bu şablon yardımıyla moda alanında portfolyo hazırlamak isteyen profesyonellerin ve öğrencilerin portfolyo tasarımının ana kurallarına uygun, estetik açıdan ilgi çekici portfolyolar üretebilmeleri amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis gives information about the relationship between fashion and graphic design and between fashion portfolios and illustrations which are shaped by interdisciplinary collaboration. The first section summarises the historical process of fashion and fashion illustration. It also gives examples of important changes that fashion illustration underwent by referring to the concepts fashion illustration and illustrator. The second section presents portfolios in the field of design and portfolio types categorised according to their applications. By giving detailed information about fashion portfolios used by artists, stylists, photographers and illustrators as presentation tools to display their works, the characteristics of fashion portfolios that differ from other fields of design are mentioned. The sections that display the most important characteristics such as fashion sketches, storyboards and material samples are examined through portfolios prepared in different styles and for different purposes and the strengths of these examples are underlined. The third section which seeks to answer how a fashion portfolio should be prepared gives information about the points to consider, the procedures and the rules to follow in the portfolio design process. The fourth section of the thesis presents a fashion portfolio template designed in line with the examined fashion portfolios. The aim is to help professionals and students prepare fashion portfolios that are compliant with the main rules of portfolio design and are aesthetically appealing.