Osmanlı sefirlerinin gözünden Rusya
The i̇mpressions of Ottoman ambassadors about Russia
- Tez No: 460606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rusya, Sefaretname, Elçi, Diplomasi, Ottoman Empire, Russia, Sefaretname, Ambassador, Diplomacy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Osmanlı İmparatorluğu; taht değişikliğini duyurmak, antlaşma yapmak, dostluk duygularını belirtmek, yapılan fetihleri bildirmek, düğün gibi organizasyonlara davet etmek, hükümdarların tahta çıkışlarını tebrik etmek, sadrazamların mektublarını iletmek ve daha birçok şey için devletlere sefirler(elçiler) gönderirdi. Osmanlı Devleti, bu sayede diğer ülkelerle olan temasını sağlardı. Elçilerin, görevlendirildikleri bu seyahatleri boyunca kaleme aldıkları eserlere de“sefaretname”denmektedir. Sefaretnamelerde ülkelerin siyasi, askeri, iktisadi, sosyal ve kültürel hayatına ilişkin pek çok bilgiyi bulabilmekteyiz. Osmanlı Sefirlerinin Gözünden Rusya adlı tez çalışmamızda 1722-1794 yılları arasında Rusya'ya gönderilen elçilerin sefaretnameleri incelenmiştir. Bu çalışma 7 adet sefaretnameden oluşmaktadır. Bunlar: Nişli Mehmet Ağa, Mehmet Emin Paşa, Derviş Mehmet Efendi, Şehdi Osman Efendi, Necati Efendi, Abdülkerim Paşa ve Mustafa Rasih Paşa'nın Rusya ile ilgili yazdığı sefaretnamelerdir. Bu tezde, Osmanlı sefirlerinin Rusya intibaları nakledilmeye çalışılmıştır. Sefirlerin İstanbul'dan çıktığı andan Rusya'ya ulaşana kadar gördükleri ilginç olaylar, konaklanma durumları, karşılanma merasimleri, mübadele âdetleri, yol üzerinde gördükleri yerler, ekonomik ve sosyal hayat gibi pek çok detay incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The authors of Sefaretname who entrusted by Ottoman Empire such as asambassador gives a lot of information about political, military, economic, social life of Russia. That envoys or ambassadors were ensuring connection between other governments and the Ottoman Empire. The study which called The Impression of Ottoman Ambassadors About Russia we tried to examine Sefaretnames of tha ambassadors who went to Russia between 1722-1794. This study formed by 7 Sefaretnames. These are: Nişli Mehmet Aga's Russia Sefaretname, Emin Pasha's Russia Sefaretname, Dervish Mehmet Efendi's Russia Sefaretname, Şehdi Osman Efendi's Russia Sefaretname, Necati Effendi's Russia Sefaretname (History-i Crimea), Abdülkerim Pasha's Russia Sefaretname and Mustafa Rasih Pasha's Russia Sefaretname. At this study we tried to transfer the Ottoman Empire's Ambassadors impressions about Russia. This study inculudes the ambassadors experience the ambassadors travel between Istanbul and Russia such as interesting events in their route, situation of hosting, meeting ceremony, exchange habits,the places which the ambassadors saw on their route, economic and social life e.t.c.